Ускоро престају да важе сви уџбеници које ће заменити уџбеници писани „родно осетљивим језиком“

deciji crtez

Можда због Ковида 19, због очекиваног конституисања Скупштине, због очекиваног именовања Владе, проблема у вези са Косметом, школског распуста, годишњих одмора итд., грађани нису упознати са предвиђеним изменама у образовању и васпитању.

Наиме, на захтев Министра просвете од 22.10.2021. године, Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), као законски предлагач, израдио је и 8. јула 2022. године предао Министарству „Предлог Стандарда квалитета уџбеника“.

Овим Предлогом ЗУОВ-а уводи се обавеза да сви уџбеници и друга наставна средства до 24. маја 2024. године морају да буду написана „родно осетљивим језиком“. На тај начин, почев од школске 2024. године, почела би примена „родно осетљивог језика“ у предшколском, основном и средњем образовном систему. Више неће моћи да се користи школска и друга литература, уколико није написана „родно осетљивим језиком“. Национална, градске, школске и све друге библиотеке мораће да изврше издвајање књига које нису написане „родно осетљивим језиком“. Кинотека, биоскопи, радио и ТВ станице, као и сви други емитери, мораће да прегледају све филмове и прилоге како би издвојили делове који су супротни „родно осетљивом језику“…

Уколико се не прилагоде „родно осетљивом језику“, вероватно ће постати сувишне најважније националне институције попут: САНУ, Института за српски језик САНУ, Матице српске, Одбора за стандардизацију српског језика. Вероватно ће престати и примена: Закона о речнику САНУ, Закона о српској енциклопедији, Закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма. Извршиће се промене назива квалификација, професија, лиценци, сведочанстава, образаца а све у складу са „родно осетљивим језиком“. Договорена сарадња Србије и Републике Српске у очувању српског језика и издавању заједничких уџбеника из српског језика и историје, вероватно ће обухватити „родно осетљив“ – уместо српског језика.

Иначе, без обзира на то што за „родно осетљив језик“ не постоји речник, не постоји граматика, не постоји правопис – примењиваће се Приручник за родно осетљив језик, који већ три године Влада Србије држи на свом сајту, и чију употребу грађанима и грађанкама препоручује Потпредседник(-ца) Владе, и од 2016. године Председник(-ца) Координационог тела за родну равноправност.

Да ли иза овог Предлога, који ће променити културу, традицију и идентитет Србије и српског народа, стоје Председник Србије и Председник(-ца) Владе – није познато.

Објављивањем наведених стандарда у Службеном гласнику ти стандарди постаће обавезујући, са законском снагом – за све будуће ауторе уџбеника и других наставних средстава, као и за све издаваче. ЗУОВ, као једини законски предлагач уџбеника, прегледаће све будуће уџбенике, и Министру ће предложити за употребу у образовно-васпитном систему само уџбенике писане „родно осетљивим језиком“…

Адвокатска канцеларија Радић

Извор:
ВОСТОК