Иран прихвата плаћања руском платном картицом Мир

iran

Јужна Кореја и Куба су такође недавно почеле да прихватају платну картицу Мир, што на руском значи и „мир“ и „свет“, а Уједињени Арапски Емирати намеравају да ускоро почну с њеним прихватањем.

Иран ће ускоро почети да прихвата плаћања руском платном картицом Мир и постати још једна држава која прихвата руску алтернативу за Виза и Мастеркард картице, изјавио је данас заменик иранског министра спољних послова за економску дипломатију Медхи Сафари.

„Мислим да ће овај систем плаћања ускоро бити активиран у Ирану“, рекао је Сафари, преноси Ројтерс, позивајући се на извештај руске агенције РИА новости.

Москва ради на јачању веза с Техераном откако је 24. фебруара покренула војну операцију у Украјини, пошто Кремљ, којег на Западу осуђују због рата, настоји да склопи нова економска и дипломатска партнерства на другим странама, наводи британска агенција.

Јужна Кореја и Куба су такође недавно почеле да прихватају платну картицу Мир, што на руском значи и „мир“ и „свет“, а Уједињени Арапски Емирати намеравају да ускоро почну с њеним прихватањем.

Ова картица такође функционише у популарним туристичким дестинацијама у Турској и Вијетнаму и неким бившим совјетским републикама.

И Русија и Иран су под тешким санкцијама САД-а и Европске уније, које блокирају њихов приступ кључним деловима глобалне финансијске инфраструктуре.

Сафари је такође рекао да две земље раде на стварању артернативе СWИФТ сервису за размену порука који подржава прекогранична плаћања широм света.

Неколико руских банака је од 24.фебруара избачено из СWИФТ система,чије је седиште у Белгији.

„Земље које желе да дедоларизују своје трансакције морају да имају посебан систем сличан СВИФТ-у. Иранска и руска страна су предложиле опцију… Постигли смо веома добар договор на основу којег можемо да обављамо девизне трансакције између две земље“, казао је Сафари, према извештају Риа новости.

Картице Виза и Мастеркард које су издате у Русији престале су да функционшу у иностранству након што су те две највеће светске мреже за обраду картичних плаћања обуставиле рад у тој земљи почетком марта.

Извор:
ИН4С