Придњестровље намерава да се прикључи Русији

vitalij ignjatijev

Власти Придњестровске Молдавске Републике намеравају да траже независност уз накнадно приступање Русији у складу са резултатима референдума од 2006. године, изјавио је у интервјуу за РИА Новости Виталиј Игњатијев, министар спољних послова Придњестровља.

У јулу се навршава 30 година од почетка мировне операције у Придњестровљу. Споразум о принципима мирног решавања оружаног сукоба потписан је 21. јула 1992. године, а 29. јула у региону су распоређене заједничке мировне снаге.

„Вектор Придњестровља је остао непромењен током година постојања републике, што се огледа у резултатима референдума од 17. септембра 2006. године, где је јасно назначено – независност са накнадним слободним приступањем Руској Федерацији. Независност земље је апсолутни приоритет“, рекао је Игњатијев.

Према његовим речима, међународноправни аргументи у одбрану концепта суверенитета и широког признања републике одавно су формирани и „тешко да је неко у стању да их оспори”.

„Придњестровје неће доносити никакве одлуке на штету пола милиона људи земље, понашаће се прагматично и поштено“, закључио је министар спољних послова.

Извор:
ВОСТОК