Грчка црква осудила Фанар за крштавање дјеце истополног пара

grcevi

Свети синод Грчке православне цркве протестовао је због крштења од стране митрополита Елпидифора (поглавара Америчке архиепископије Цариградске патријаршије) дјеце које је родила сурогат-мајка за хомосексуални пар – глумца Еванђела Бузиса и модног креатора Питера Дундаса. Састанком је 18. јула 2022. године предсједавао Његово Блаженство архиепископ Атински и цијеле Грчке Јероним II, преноси ортходокианевсагенци.гр .

После дуже расправе о овом питању, Синод је једногласно одлучио:

„Пошаљите протестно писмо Његовом Високопреосвештенству архиепископу америчком Елпидифору поводом онога што је Његово Високопреосвештенство митрополит глифадски Антоније извијестио у писаној форми у вези са Светом Тајном Крштења двије бебе у Вулијагменију, као и одговарајуће писмо Васељенској патријаршији, под чију канонску јурисдикцију потпада архиепископ амерички.“

Током расправе о пастирском решавању оваквих питања, Свети Синод Грчке православне цркве је изразио намјеру да остане на чврстим позицијама „у ономе што је одредио Господ, свети апостоли и свети оци“.

Основа за протест био је извјештај митрополита глифадског Антонија, у чијој се епархији догодио инцидент. Архијереј је обавијестио Синод да је митрополит Елпидифор затражио писмену дозволу за извршење крштења, али није рекао да су дјеца истополног пара. Тако га је представник Фанара довео у заблуду, дјелујући на канонској територији Грчке цркве „самовољно и противзаконито“.

Како је раније објављено , 9. јула 2022. године, у цркви Богородице од Фанероменија у граду Вулијагменију, јужном предграђу Атине у Грчкој, архиепископ амерички Елпидифор (Ламбриниадис) извршио је прво православно крштење дјеце хомосексуалног пара.

Извор:
ЕТОС