ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Линија фронта

galijasevic

Пише: Џевад Галијашевић

Како смо од Бориса Џонсона сазнали да се рат у Украјини прелио на далеку Босну, те у којој су вези најављени британски специјалци са „Олујом“ која се надвила над Косовом?

БиХ је лоше мјесто за Србе и Републику Српску – приметиће, с горчином, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, свестан да је, захваљујући Американцима, Британцима, Њемцима и политичком Сарајеву, поменуто мјесто подједнако лоше за све људе у њему. Посебно у околностима када се линија фронта која раздваја Русију и НАТО/ Запад – због чега је Велика Британија на захтјев и уз подршку НАТО-а, одлучила да пошаље „војне стручњаке“ – протегла преко Босне.
Како се рат на истоку Европе „пробудио“ у Босни, те кога ће и од чега штитити два најављена британска стручњака?

НАЈВЕЋИ ЈЕ ЛОНДОН Поменути стручни двојац ће, план је, радити у БиХ са Оружаним снагама и НАТО-ом на очувању мира и сигурности у земљи. Један од британских стручњака биће задужен за „руске дезинформације у БиХ“, како се не би „ширило неповјерење и подривала демократија у земљи и региону“. Други, цивилни савјетник за стратешку одбрану, биће ангажован на пружању подршке, обуци Оружаних снага БиХ и раду на њиховој блиској сарадњи с медијима и институцијама како би лакше идентификовали лажи и дезинформације.

Иако извори у БиХ тврде да се број „војних стручњака“ Велике Британије креће између 1.000 и 2.000, премијер Борис Џонсон се ограничио на помињање двојице, којима је – за разлику од њихових колега који су подучавали Оружане снаге Украјине, а Врховни суд Донбаса им одредио смртну казну – у Босни бар гарантована безбједност.
Важне британске персоне у Сарајеву има ко да дочека и, у духу традиционалне комуникације исламских друштава са овом империјом, клекне на кољена и узвикне: „Лондон је највећи.“

Бошњачка приврженост Британцима датира још из 1990-их година када су Алија Изетбеговић, Млади муслимани и руководство Странке демократске акције посредством Лондона отворили директне канале сарадње и комуникације с Муслиманском браћом, али, још важније, и с тајним службама и владајућим круговима у Великој Британији.

СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА У ЕНГЛЕСКОЈ Један од блиских „ахбаба“ Алије Изетбеговића и припадник организације „Млади муслимани“, осуђен у судском процесу из 1983. године, Исмет Касумагић обзнанио је да се заједно с Омером Бехменом, још једним од осуђених Младих муслимана, а на захтијев самог Алије Изетбеговића, састао с представницима „Муслиманске браће у вријеме специјализације у Енглеској“. Та такозвана специјализација Младих муслимана у Енглеској свакако је одредила ток многих догађаја у рату деведесетих у БиХ у којима су Британци и њихове службе имали пресудну улогу када је реч о сатанизавању Срба, а затим и опструкцији сваког могућег договора с Муслимана. Показало се да је то било погубно за оба народа.

На састанку с Муслиманском браћом из Египта, Турске и Сирије у Лондону, који помиње Касумагић, утврђено је да СДА и „цијела Босна“ имају иста идеолошка опредјељења а Касумагић их дефинише овако: „С великим уважавањем гледамо на Муслиманску браћу и с пуно суосјећања пратимо њихова настојања да арапске земље буду исламске републике и да се уједине у свеисламском уму, управо како се то заговара у нашој ’Исламској декларацији’.“

РЕГИОН ЛИКУЈЕ Ипак, сарадња се није ограничавала само на Алију, Бакира и Муслиманску браћу. У дубину Републике Српске Британија је ушла врбовањем читаве једне политичке групације, Партије демократског прогреса – ПДП, која ће убрзо, као центар пробританских обавјештајних политика, стећи политичку и медијску наклоност Београда. Иста структура препоручила је и Дритана Абазовића, након чије посете Београду су с телевизијских екрана у Србији нестали Милан Kнежевић, Андрија Мандић и Алекса Бечић. Шема је иста и када је реч о Републици Српској и Косову. Медијски и салонски аналитичари, блиски власти и опозицији Србије, дају свој немали допринос окупацији Републике Српске и њеном институционалном урушавању, пацификовању Срба у Црној Гори којима се прозастире „црногорска нација“ и ампутирању Косова од Србије. Регион злобно ликује над поразом Србије и велича побједу хомогене, шиптарске племенске свјести.

ПОХОД НА БОСНУ НАТО, Бондстил, Британци, Американци и Њемци аутори су пројекта стварања напете атмосфере због наводне окупације сјевера Косова. Истина је да паника има само једну функцију – одвлачења пажње од агресивног похода Британаца и Американаца на Републику Српску. Наводну надолазећу „Олују“, и лицитирање датумима демантује чињеница да Шиптари у тзв. преговарачком процесу са Србијом раде шта хоће, отимају и присвајају све што замисле, и добро им иде. Разлог да Шиптари провоцирају војне сукобе не постоји, али потреба застрашивања другачије је природе – у сенци обмањивања јавности да се на Косову спрема егзодус тече озбиљан процес разарања Србије и српског утицаја на Балкану.

Апсолутни приоритет Запада је обрачун с Републиком Српском – уклањање Милорада Додика, слабљење предсједнице РС Жељке Цвијановић, одузимање имовине Републике Српске и поништавање њеног уставног и законског оквира. Земља, њихов је план, треба да се преда у руке СДА.

И док се годинама заредом разигравају приче о припреми „Олује“ на Косову, представници војних и обавјештајних структура Велике Британије, са осмијехом, војним и другим намјерама, а у инат хиљадама километара далекој Москви, прете миру и слободи Републике Српске.

Мајстори британске дипломатије уверени су у делотворност онога што раде. За право им даје историјско искуство. Збуњује само чињеница да многи Срби са обе стране Дрине још увек нису савладали те лекције.

Извор:
ПЕЧАТ