Декан Правног факултета у НС смењен због сарадње с амбасадом Русије

branislav ristivojevic

Декан је након почетка сукоба у Украјини организовао… одлазак групе студената у посету амбасади Русије, која се може протумачити као политичка подршка Русији у овом сукобу, наводи се у захтеву за смену

Декан Правног факултета у Новом Саду и високи функционер Нове Демократске странке Србије (ДСС) Бранислав Ристивојевић смењен је са те функције.

Он је смењен већином гласова Наставно-научног већа и Савета факултета, потврдио је Бети извор са факултета.

У захтеву за смену Ристивојевића, у који је Бета имала увид, наводи се да је је доносио одлуке „самовољно“, да је функцију „користио за остваривање политичких циљева“ и да је ненаменски трошио средства.

У захтеву су навели да је Ристивојевић „о трошку факултета“ водио студенте у посету амбасади Русије у Београду, без одлуке органа факултета.

„Без одлуке органа факултета, у веома осетљивом тренутку, а пренебрегавајући одредбе Закона о високом образовању о забрани политичког деловања на универзитету, декан је након почетка сукоба у Украјини организовао и о трошку факултета финансирао одлазак групе студената факултета у посету амбасади Русије, која се може протумачити као политичка подршка Русији у овом сукобу, а која свакако не представља било какав вид научне или образовне сарадње“, наводи се у захтеву.

Додаје се да је информацију о томе хтео да објави и на интернет страници факултета и да је претио уредници сајта да ће је сменити уколико ту информацију не објави.

Додаје се да је након тога позвао и примио представнике амбасаде Русије на факултету.

Председник Нове ДСС Милош Јовановић оценио је данас као „скандалозан“ предлог да се смени декан Ристивојевић.

Додао је да је декан хтео да оствари универзитетску сарадњу са Русијом и оценио да захтев за његову смену показује да „неко“ уводи санкције Русији пре него што је то урадила сама држава.

Према његовим речима, такви предлози показују „елементе тоталитаризма“.

Извор:
СТАНДАРД