Провокација из Бугарске – екскурзија стазама злочина бугарске војске долином „Бугарске Мораве“

bugarska morava

У први мах можда се могло помислити да је реч о ружној шали, али је нажалост у питању скандал и велика провокацији – на свом сајту, али и преко друштвених мрежа, бугарска невладина организација „Војно-историјски комитет” са својим Kлубом „Пуковник Христо Стојанов” при Библиотеци „Зора” у Ћустендилу, позвала је ових дана своје чланове и грађане Бугарске на екскурзију, названу „Стазом 41. пешадијског пука – март 1917. године – чишћење Јастрепца од разбојника”. У објављеном позиву и на штампаном плакату, ова очигледно неонацистичка НВО навела је и „трасу” којом ће се учесници похода кретати – од Ћустендила, преко Власине, Сурдулице, Лесковца, Ниша, Прокупља до планине Јастребац, и то све, како је посебно истакнуто, долином „Бугарске Мораве”.

У Нишу, Прокупљу, Бојнику, Сурдулици и другим местима на југу наше земље, тај поход бугарске НВО доживљавају као скандал и провокацију, као отворени екстремистички иступ и промоцију масовних злочина над српским становништвом током бугарске окупације и Топличког устанка 1917. године у Првом светском рату. Очекују да држава Србија хитно на то реагује. Јер подсећају, бугарска окупаторска војска је у Великом рату починила огроман број масовних злочина над цивилним становништвом у Пустој Реци, Сурдулици, Прокупљу и околини Ниша и Kрушевца, када је страдало на хиљаде жена, деце и старих што никада не сме бити заборављено..

А један од највећих злочина су управо на Јастрепцу починили припадници поменутог 41. пешадијског пука бугарске војске марта 1917. године…

У време када односи двеју држава, Србије и Бугарске, из дана у дан постају све бољи, када се реализује на десетине заједничких вредних економских, али и културних, спортских и сличних пројеката, када се успоставља и сарадња међу општинама и градовима, овај „подухват” неонацистички настројених чланова бугарске НВО „Војно-политички комитет” изазива оправдано негодовања и револт на југу и југоистоку Србије.

Осим грађана, реагују и историчари. Доцент др Дејан Антић са Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу, за медије је изјавио да је уверен да је циљ ове кампање да промовише и глорификује бугарску војска која је у Првом светском рату, од 1915. до 1918. године, починила стравичне и масовне злочине над српским цивилима на просторима јужне Србије, у Топлици, Јабланици, Пустој Реци, Врању и Сурдулици. Историчар Антић сматра да није случајност то што су организатори одабрали крај јуна и почетак јула за организовање овог „похода” пошто је 30. јуна обележена годишњица историјске Битке на Брегалници.

Историчар и виши кустос у Народном музеју Ниш Небојша Озимић очекује реаговање званичних дипломатских представника Бугарске у Србији. Посебно Озимић истиче да у тренутно узаврелој политичкој ситуацији у Европи нису потребне акције ове и овакве врсте, које су провокативне и суштински имају циљ да скрену пажњу са главних проблема.

– По свим правним регулативима, оно што је војска Бугарске у Великом рату чинила на територији окупиране Србије, посебно 1916. и 1917. године, има све елементе геноцида. Подсећам само да је негирање геноцида кажњиво не само у свим земљама Европске уније, којој Бугарска припада, већ и у другим европским и светским државама – рекао је за „Политику” историчар Небојша Озимић.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА