Немци ће једном годишње моћи да мењају пол

transrod

Влада у Берлину намерава да омогући лакшу промену пола у званичним документима. План је да то буде омогућено грађанима старијим од 14 година – и то једном у годину дана.

Немачка ће смањити бирократску процедуру неопходну за промену имена и пола у званичним документима, у складу са планом који је представила влада а који би требало да укине контроверзни закон из 1980. којим се овај процес регулише, преноси Ројтерс.

Према плану који су представили министар правде Марко Бушман и министарка за породицу Лиза Паус, трансродне, интерсексуалне и небинарне особе (свеобухватна категорија за родне идентитете који нису искључиво мушки или женски‍) убудуће ће моћи да промене своје податке – само одласком код матичара.

То значи да им више неће бити потребно лекарско уверење, нити ће морати да пролазе кроз често дуг и скуп судски процес у коме пол особе процењују два вештака и судија.

„Тренутни закон третира ове особе као да су болесне. За ово нема оправдања“, саопштио је министар правде Марко Бушман у саопштењу.

Министарка за породицу Лиза Паус описала је тренутни закон о транссексуалцима као „понижавајући“.

„Сада ћемо га коначно укинути и заменити га модерним законом о самоопредељењу“, навела је Паус.

У покушају да заштити младе људе, нови закон би требало да омогући грађанима старијим од 14 година да сами региструју ново име и пол, али би суд могао да поништи те измене, у случају када их родитељи не подржавају.

Како преносе немачки медији, име и пол у званичним документима моћи ће да се промене једном у годину дана, како би се осигурало да се жељи за изменама приступа озбиљно.

Извор:
РТС