Усвојили резолуцију – забрањен рад православне цркве

crkva ukraina

Градско веће у Лавову, на западу Украјине, гласало је за усвајање резолуције да се забрани рад Украјинске православне цркве – Московске патријаршије.

Како преноси Ројтерс, то је политичка одлука која нема законску снагу

Градоначелник Лавова Андриј Садовиј, изјавио је да једногласна одлука већа за забрану делатности Украјинске православне цркве (УПЦ-МП) представља само њихов јасан став, пошто се прописи о раду верских организација доносе на националном нивоу.

„Ово је став који смо јавно изнели и сада државни органи треба да почну да раде на томе“, саопштио је Садовиј на сајту градске управе, наводи британска агенција.

Великодостојници православне цркве у Украјини која је повезана с Руском православном црквом 27. маја усвојили су мере да прекину везе с Москвом због њене инвазије на Украјину.

Украјинска православна црква Московске патријаршије (УПЦ-МП) била је једина канонска православна црква у Украјини до 2019. године, када је Васељенски патријарх, на молбу тадашњег украјинског председника Петра Порошенка, дао аутокефалност православним верницима у Украјини, и тако је настала Православна црква Украјине (ПЦУ),која је делимично призната, а на њеном челу је митрополит Епифаније. Већина верника у Лавову припада Украјинској гркокатоличкој цркви.

Та црква је део римокатоличке заједнице и концентрисана је на западу Украјине, наводи Ројтерс.

Извор:
Б92