Влада Велике Британије: У БиХ шаљемо војне стручњаке како бисмо се супротставили руском утицају

лондон

Велика Британија шаље војне стручњаке у Босну и Херцеговину како би се супротставили руском утицају и „појачали мисију НАТО и промовисали стабилност и безбедност“ у земљи, саопштено је из британске владе.

„Не можемо дозволити да Западни Балкан постане још једно игралиште за (руског председника Владимира) Путинове погубне тежње“, навео је у изјави премијер Борис Џонсон.

„Распирујући ватру сецесионизма и секташтва“, констатовао је Џонсон, „Русија настоји да преокрене успехе у посљедње три деценије у Босни и Херцеговини“, преноси Радио Слободна Европа.

„Зато појачавамо подршку Босни и Херцеговини, одазивамо се позиву наших пријатеља да помогну у заштити мира који с правом заслужују“, поручено је из Лондона.

Два стручњака за борбу против дезинформација и реформу одбране радиће с Оружаним снагама БиХ и НАТО на одржавању мира и безбедности у земљи, саопштено је из британске владе.

Британија ће такође обезбедити средства, 750.000 фунти, за јачање сајбер сигурности у БиХ, чинећи земљу отпорнијом на нападе.

Извор:
НСПМ