Конашенков: Оборена три авиона, неутралисано људство и техника у 218 рејона

tenkovi
Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалне војнoj операцији за 30.06.2022. године који је представио портпарол Министарства генерал-мајор Игор Конашенков:

–  Дана 30. јуна, као корак добре воље, Оружане снаге Руске Федерације извршиле су постављене задатке на острву Змејни и повукле одатле стационирани гарнизон.

– Тиме је светској заједници показано да се Руска Федерација не меша у напоре УН да организује хуманитарни коридор за извоз пољопривредних производа са територије Украјине.
– Ова одлука неће дозволити Кијеву да спекулише на тему прехрамбене кризе, односно на наводну немогућност извоза житарица због контроле Русије над северозападним делом Црног мора. Сада је реч на украјинској страни, која још није очистила од мина обалу Црног мора у близини својих обала, укључујући и луке.
– Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.

Непријатељ трпи значајне губитке.

–  28. јуна, високопрецизно оружје дугог домета је уништило командно место оперативно-стратешке групе „Хортица“ у близини града Дњепропетровска.
– У протекла 24 сата, као резултат високопрецизних удара Ваздушно-космичких снага Русије уништено је командно место 123. Бригаде територијалне одбране, локација страних плаћеника у граду Николајеву, као и складиште муниције 79. Десантне јуришне бригаде у насељу Шевченко, Николајевска област. Уништено је више од 20 украјинских војника и више од 80 страних плаћеника, шест јединица оклопних возила, као и више од хиљаду артиљеријских граната, као и стотину преносивих ПВО система.
– Поред тога, у Харкову су уништена два привремена пункта 113. Бригаде Територијалне одбране, где је било стационирано до 140 људи.
– Као резултат удара по положајима Оружаних снага Украјине у областима насеља Берестовое и Авдејевка Доњецке Народне Републике, нанети су ненадокнадиви губици више од 50% јединицама 14. Механизоване и 56. Моторизоване пешадијске бригаде. Ове јединице су повучене у позадину да би се повратила борбена способност.
– Усљед великих губитака и недовољног снабдевања 34. Батаљона 57. Моторизоване бригаде, 13 војника, међу којима и официри, без дозволе су напустили своје положаје.

–  Високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије уништило је пет складишта муниције и наоружања у рејону Харкова, Зеленодолска Дњепропетровске области, као и Северска и Бахмута Доњецке Народне Републике, као и људство и војну опрему Оружаних снага Украјине у 34 рејона.

– У оквиру контраартиљеријске борбе, високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије неутралисало је два вода вишецевних ракетних система „Ураган“ и „Град“ у рејону Светлодарска и Авдејевке, као и два артиљеријска вода „Гиацинт- Б“ у области Авдејевке Доњецке Народне Републике.
–  Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале су 39 командних места, као и људство и војну технику у 218 рејона.
– Оперативно-тактичка авијација Ваздушно-космичких снага Русије оборила је два авиона Су-25 Ваздухопловних снага Украјине у областима насеља Широкое Дњепропетровске области и Архангелска, Херсонске области, уништила самоходни ПВО систем  Бук-М1 на ватреном положају у Одеској области и радарску станицу ПВО С-300 код насеља Славгород, Дњепропетровска област.

– Руски ПВО системи оборили су авион Су-27 украјинског ратног ваздухопловства у близини насеља Софијевка Доњецке Народне Републике, као и девет украјинских беспилотних летелица.

– Поред тога, пет ракета вишецевних ракетних система пресретнуто је у рејону Стахановске Луганске Народне Републике и у области Змијског острва.
–  Укупно, од почетка специјалне војне операције је уништено 224 авиона, 134 хеликоптера, 1.400 беспилотних летелица, 353 противваздушна ракетна система, 3.859 тенкова и других оклопних борбених возила, 698 вишецевних ракетних система, 3059 оруђа артиљерије, као и 3916 јединица специјалних војних возила.
Извор:
ВОСТОК