ДОГАЂАЈ ЗА ВАСКРС ИЗ КОМУНИСТИЧКЕ РУСИЈЕ

ruski pop

Када сам била на Институту за књижевност, имали смо предмет „Православље и стваралаштво“, а предавао га је православни свештеник.

Тако, на првом предавању испричао је догађај који се збио веома давно, почетком XX вијека, одмах након Револуције или као што се код нас каже, октобарског преврата. Односно, у периоду највећих гоњења на Цркву.

Лунчарски (ако неко не зна, то је био народни комесар, чини ми се за просвјету у тадашњој влади) је одлучио да направи показни антирелигиозни догађај.

За Васкрс је позвао познате државне дјелатнике, револуционаре, професоре, истакнуте атеисте и остале другове. Сакупио је народ, најнапредније раднике и раднице, а за опонента узео једног јединог свештеника (баћушку).

Све је ишло као подмазано. Лектори су наступали, нападали религију и вјеру, расправљали о мрачњаштву и „опијуму за народ“. Публика је, подразумјева се, с одушевљењем аплаудирала на мјестима на којима им је то било наређено.

Задовољан тиме како се догађај одвија, Лунчарски је с осмијехом на лицу, коначно ријеч дао и свештенику. – Као, шта ћете ви сада рећи, јел?

Старији свештеник је изашао на катедру, погледао по сали која је била препуна народа, и узвикнуо: Христос Васкрсе! У сали су сви углас, сложно као један, одговорили: Ваистину Васкрсе!

То је то од мене, – просто рече баћушка.

Са руског: свештеник Дејан Ђуричић

Извор:
ХРИШЋАНСКЕ ПРИЧЕ