Приштина уводи реципроцитет за улазак на КиМ са српском личном картом

Pristina-

Влада у Приштини увела је реципроцитет за особе које са личном картом издатом у централној Србији улазе на Косово и Метохију, затим понудила је могућност пререгистрације возила са српских на локалне – „РКС“ таблице, а одлучила је и да се настави са применом стикера за регистарске аутомобилске таблице.

„Владин кабинет је донео и одлуку према којој се сваком лицу које се појави да пређе границу са личним документом издатим од стране српских власти, на прелазима доставља образац декларације (потврде) који привремено замењује коришћење документа. Декларациони лист ће омогућити кретање на територији Косова, као и приступ институцијама“, каже се у саопштењу премијера Аљбина Куртија.

Такође, донета је одлука да се власницима возила са регистарским таблицама које издају власти Србије, са именима градова на КиМ, поново омогући да пререгиструју возила на регистарске таблице „РКС“.

Влада је на електронској седници усвојила одлуку да се омогући пререгистрација возила са таблицама које носе имена градова на Косову – „ПР“, „КМ“, „ПЗ“, „ГЛ“, „УР“, „ПЕ“ и „ЂА“.

Власницима возила са наведеним ознакама, регистрованим од 10. јуна 1999. године, до 21. априла ове године, омогући пререгистрација. Рок за њу је од 1. августа 2022. до 31. септембра 2022. године, односно два месеца.

„Овом одлуком се Министарство унутрашњих послова обавезује да предузме све неопходне радње и мере у циљу спровођења овог процеса“, наводи се у саопштењу.

Такође, према одлуци, возила са српским регистарским ознакама која улазе на КиМ, морају као и протеклих месеци да имају стикер – налепницу преко државних симбола.

Коришћење режима налепница важиће до 31. октобра 2022. Овај механизам не прејудицира максимални период боравка таквих возила на територији КиМ.

Извор:
РТС