Закључак са самита Каспијске петорке: Не дозволити да се њихове територије користе за агресију

ashabad

Председници каспијских држава на шестом самиту у Ашхабаду потврдили су да неће дозволити другим земљама да користе територије њихових држава за агресију.

„Председници су поново потврдили да ће државе које се налазе у приобалном делу Каспијског мора поступати на основу следећих принципа: ниједна приобална држава неће омогућити другој држави да користи њену територију за агресију и друга војна дејства против било које од приобалних држава“, наводи се у закључку шестог самита.

Поред тога, лидери каспијске петорке потврдили су принцип да у Каспијском мору неће бити присутне оружане снаге које не припадају приобалним државама.

Учесници самита такође су се договорили да ће обезбедити стабилан баланс у наоружању приобалних држава Каспијског мора, спроводити војну изградњу у разумној мери, узимајући у обзир интересе свих приобалних држава и неће нарушавати узајамну безбедност.

Истовремено, потврђен је принцип поштовања усаглашених мера поверења у области војне делатности у духу предвидљивости и транспарентности у складу са општим напорима за јачање регионалне безбедности и стабилности, укључујући у складу са међународним споразумима које су потписале све приобалне државе.

Претходно је, руски председник Владимир Путин говорећи на самиту, изјавио да Русија позива на што скорије ступање на снагу докумената које су потписале каспијске земље, укључујући и у области спречавања поморских инцидената, борби против тероризма и организованог криминала.

Каспијску петорку чине Русија, Азербејџан, Иран, Казахстан и Туркменистан.

Извор:
СПУТЊИК