Бајден: САД повећавају војно присуство у Европи; Зеленски упитао: Зар ми нисмо довољно учинили

NATO samit

Самит НАТО-а одржава се у Мадриду, а започео је вешћу да је Анкара дала зелено светло за прикључење Шведске и Финске Алијанси. Шпански премијер Педро Санчез овог јутра има поруку за Владимира Путина – „Нећеш победити“. Шолц саопштио да ће НАТО наставити да наоружава Украјину. Јенс Столтенберг најављује историјски самит. Џо Бајден најавио веће војно присуство Америке у Европи.

Шпански премијер Педро Санчез, домаћин овонедељног самита НАТО-а, у свом говору је поручио председнику Русије Владимиру Путину да неће победити у рату против Украјине.

Санчез је раније рекао да ће Русија бити идентификована као главна претња у новом стратешком концепту Алијансе, за разлику од претходног периода када је сматрана стратешким партнером.

„Шаљемо снажну поруку Путину: Нећеш победити“, рекао је Санчез у свом говору.

Амерички председник Џо Бајден рекао је да САД мењају своју војну позицију у Европи због претњи које стижу од Русије након напада на Украјину.

Потврдио је да ће САД повећати број разарача у Шпанији са четири на шест, а послаће и две ескадриле ловаца Ф-35 у Британију и успоставити војно седиште у Пољској.

Поруку из Мадрида упутио је и немачки канцелар Олаф Шолц, наводећи да ће НАТО наставити да снабдева Украјину наоружањем.

„Добро је да земље које су овде, али и многе друге, помажу Украјини да се брани тако што joj пружају финансијску помоћ, хуманитарну, али и оружје које хитно поредбно“, рекао је Шолц новинарима.

Додао је да је порука НАТО-а да ће наставити то да чини, и то интензивно, колико год да буде потребно Украјини како би се одбранила.

Ширење НАТО-а на Финску и Шведску 

Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је на самиту Алијансе у Мадриду да очекује брзу ратификацију чланства Шведске и Финске у том војном савезу. Истакао је и да ће ово бити „историјски“ самит који ће променити НАТО у годинама које долазе.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да руски председник греши ако се нада „мањој Алијанси“.

„Добија више НАТО-а. Долазе нам две нове чланице, Финска и Шведска, што је огроман корак напред за наш савез“, поручио је Џонсон.

Фински председник Саули Нинисте објавио је да су се Хелсинки и Стокхолм решили несугласице са Анкаром чиме је отворен пут за пријем две скандинавске земље у НАТО-у.

Извор:
РТС