РТ: Кина се изругала групи земаља Г7

briks

Са очима света упртим у Г7, Пекинг је подсетио Запад да је бројчано надмашен од конкуренције.

Усред састанака високог профила лидера Г7 и НАТО-а, портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лиђијан објавио је илустрацију на којој је истакао да упркос томе што се називају „међународна заједница“, земље Г7 заправо чине мали проценат светске популације.

Стављајући лидере земаља Г7 поред лидера земаља БРИКС-а, у илустрацији се наводи да становништво првих износи 777 милиона, док земље БРИКС-а имају 3,2 милијарде људи.

„Дакле, следећи пут када буду говорили о ’међународној заједници‘, знате на шта мисле…“, написао је Жао.

Након самита у Немачкој током викенда, лидери Г7 отпутовали су у Мадрид, где се одржава самит НАТО алијансе предвођене САД-ом како би израдила свој нови Стратешки концепт – документ који описује њену мисију и став према нечланицама. У свом првом ажурирању од 2010. године, документ ће се односити на Кину као на „изазов“, а према речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, „јасно ће се ставити до знања да савезници Русију сматрају најважнијом и најдиректнијом претњом нашој безбедности“.

Неколико дана пре самита Г7, руски председник Владимир Путин, председник Кине Си Ђинпинг и лидери Бразила, Индије и Јужне Африке имали су виртуелни самит земаља БРИКС-а о коме се мање извештава. Група, означена акронимом састављеним од првих слова назива земаља чланица, укључује четири од десет највећих светских економија и представља више од 40% становништва планете и 30% њеног БДП-а.

Иако група БРИКС није формални савез у војном или економском смислу, њене чланице су често уједињене у супротности са западним наративом. Осим Бразила, ниједна од земаља БРИКС-а није гласала са САД и њиховим савезницима за осуду руске војне операције у Украјини на Генералној скупштини УН у марту, док су на пример, Кина и Индија од тада појачале своје трговинске везе са Русијом.

Ускоро би се БРИКС-у могли придружити Аргентина и Иран који су прошле недеље поднели захтев за чланство, при чему је иранско министарство спољних послова описало БРИКС као „веома креативан механизам са широким аспектима“, а аргентински председник Алберто Фернандез рекао је да би платформа могла „провести план за будућност који ће довести до бољег и праведнијег времена”.

Током самита БРИКС-а прошле среде, Путин је рекао да петочлана група ради на успостављању нове глобалне резервне валуте „на основу корпе валута наших земаља“.

Извор:
ВОСТОК