РТ: Турска постигла споразум са Финском и Шведском око НАТО-а

nato

Скандинавске земље постаће посматрачи НАТО-а на предстојећем самиту

Турска ће подржати позивање Финске и Шведске у НАТО на предстојећем самиту алијансе у Шпанији, саопштио је фински председник Саули Ниинисто након састанка са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом и шведским премијером Магдаленом Андерсон.

Три земље су на састанку, организованом уз подршку генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, потписале меморандум о разумевању.

„Конкретни кораци за наше приступање НАТО-у биће договорени међу савезницима у НАТО-у у наредна два дана, али та одлука је сада неизбежна“, рекао је Нинисте.

„Драго ми је што је ова фаза на путу Финске ка чланству у НАТО-у завршена.“

Према Турској, Финска и Шведска су се обавезале да ће „осудити тероризам у свим његовим облицима“ и прекинути подршку организацијама које је Анкара означила као терористичке – укључујући курдске групе ПКК и ИПГ, као и покрет који предводи прогнани свештеник Фетулах Гулен, који турска влада назива „ФЕТО“.

„Турска је добила шта је хтела“, рекао је Ердоган у изјави након објаве споразума.

Говорећи на конференцији за новинаре након састанка, Столтенберг је рекао да ће Финска и Шведска постати посматрачи у НАТО-у на предстојећем самиту. Он је додао да меморандум укључује одредбе о борби против тероризма и извоза оружја, укључујући усвајање строжих националних закона.

Финска и Шведска увеле су ембарго на оружје Турској 2019. године, због интервенције Анкаре у Сирији. Турска је такође захтевала да Стокхолм и Хелсинки затворе канцеларије и забране публикације које припадају ФЕТО-у, замрзну имовину у вези са групама које је означила као терористичке, те да забрани јавно пропагирање.

Опозиција у Анкари је запретила да ће пореметити план НАТО-а да позове Шведску и Финску на самит у Мадриду који је почео у уторак. Две традиционално неутралне скандинавске земље изразиле су жељу да се придруже алијанси коју предводе САД у априлу, наводећи као разлог тренутни сукоб у Украјини.

Извор:
ВОСТОК