МСП Кине: Након превирања у Европи, земље НАТО-а треба да напусте своје покушаје да дестабилизују Азију и свет

Peking, 17. septembra 2018. - Ulice Pekinga. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

ПЕКИНГ – Кинеска влада позива НАТО да престане са покушајима дестабилизације Азије, након кризе у Европи, саопштио је портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан.

Кинески званичник се у свом обраћању осврнуо на писање Блумберга који је известио да ће НАТО у новом стратешком концепту алијансе Кину назвати „системским изазовом”, а констатоваће и јачање сарадње Пекинга и Москве.

„Оно што НАТО треба да уради јесте да напусти начин размишљања Хладног рата, игре нултог збира и праксу стварања непријатељских пројекција. Након превирања у Европи, земље НАТО-а треба да напусте своје покушаје да дестабилизују Азију и свет”, рекао је Џао, преноси ТАС С.

Он је навео да „као производ Хладног рата и највеће светске војске, НАТО већ дуже време заступа застареле ставове о безбедносним питањима и да је одавно постао оруђе појединачних земаља у покушајима да одрже своју хегемонију” .

„Кина води независну и мирољубиву спољну политику. Не меша се у унутрашње ствари других држава. Нити намеће своју идеологију, нити користи екстериторијалну јурисдикцију, економску уцену или једностране санкције. Како Кина може бити систематски изазов”, нагласио је кинески званичник, преноси Танјуг.

Он је још рекао да је развој Кине „прилика за свет, а не изазов било коме”.

„Снажно позивамо НАТО да одмах престане да шири лажне информације о Кини и да се уздржи од провокативних изјава”, поручио је Џао.

Састанак НАТО-а на нивоу шефова држава и влада одржаће се у Мадриду од 28. до 30. јуна. Учесници самита ће усвојити нови стратешки концепт, размотрити начине јачања алијансе и утицаје глобалних климатских промена на сферу безбедности, наводи ТАС С.

Извор:
НСПМ