РТ: Иран и Аргенитна званично поднели захтев за придруживање БРИКС-у

briks
Исламска Република Иран званично је поднела захтев за придруживање групи од пет економија у успону коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, саопштило је Министарство спољних послова у Техерану. Потез долази након што се ирански председник обратио на самиту БРИКС-а прошле недеље.
Иако БРИКС није уговорни блок, он има „веома креативан механизам са широким аспектима“, рекао је портпарол иранског министарства спољних послова Саид Хатибзадех, преноси новинска агенција Тасним. Додао је да је Техеран већ имао „серију консултација“ са БРИКС-ом о апликацији.
Чланство Ирана би „додало вредност“ за све укључене, рекао је Хатибзадех, напомињући да чланице БРИКС-а чине до 30 одсто светског БДП-а и 40 одсто светске популације.

Ирански председник Ебрахим Раиси обратио се у петак на виртуелном самиту БРИКС-а чији је домаћин била Кина и изразио спремност Ирана да подели своје способности и потенцијале са групом.
 
Аргентина је такође поднела захтев за придруживање БРИКС-у. Председник Алберто Фернандез позвао је у петак на стварање механизама сарадње који би могли представљати алтернативу, како је навео, приватним институцијама којим управља и које су у интересу Запада.

Руски председник Владимир Путин је током седнице у среду рекао да петочлана група ради на успостављању нове глобалне резервне валуте „на основу корпе валута наших земаља“.

Извор:
ВОСТОК