Литванија усагласила са ЕК принципе транзита ка Калињинграду

Kaliningrad-

ВИЉНУС – Руководство Литваније усагласило је данас у консултацијама са Европском комисијом (ЕК) основне принципе и смернице за транзит руске робе за енклаву Калињинград. Кјастутис Будрис, саветник за националну безбедност председника Литваније, изјавио је после састанка у председничкој палати да су консултације одржане у светлу ажурирања препорука ЕК о примени санкција. Будрис није говорио о конкретним принципима.

Литванија је 18. јуна саопштила да забрањује транзит робе под санкцијама ЕУ преко своје територије ка руској енклави Калињинград. То је довело до заоштравања односа између Виљнуса и Москве, а Русија је најавила одговор на овај потез Литваније.

Интерфакс наводи да је због те забране, према подацима регионалних власти од 23. јуна, превоз робе железничким и друмским путем ка Калињинградској области из других региона Руске Федерације и обратно смањен око 30 одсто, преноси Танјуг.

Калињинград, смештен између чланица ЕУ и НАТО – Пољске и Литваније, снабдева се из Русије, железницом преко Литваније. У тој енклави се налази штаб руске Балтичке флоте. Калињинград је Црвена армија заузела од нацистичке Немачке у априлу 1945. године, а уступљен је Совјетском Савезу после Другог светског рата.

Извор:
ПОЛИТИКА