САОПШТЕЊЕ НВО ЗА ПРЕНАТАЛНУ ПРАВДУ ПОВОДОМ ВЕЛИКОГ ПРЕОКРЕТА У САД

bebac

Поред тога што ће сачувати небројене животе нерођене америчке деце, верујемо да ће ова одлука омогућити отворенији друштвени дијалог о абортусу као једном од кључних етичких проблема данашњице.

Преносимо саопштење независних организација које се залажу за пренаталну правду поводом изузетне вести која је управо дошла из САД-а: Врховни суд повукао је пресуду у случају Роу против Вејда из 1973, чиме је исправио историјску неправду и потврдио да не постоји савезно „право на абортус”. Сада ће о питању абортуса у Америци одлучивати директно грађани и њихови изабрани представници.

Захвални смо пролајф активистима и организацијама које су се деценијама упорно борили за нерођене бебе, мајке, деце и породицу, пружајући саветодавну, лекарску и материјалну помоћ, и тако показали да када се борите за истину, никада не смете одустати, ма колико ситуација деловала безнадежно.

Правда ипак на крају побеђује.

САОПШТЕЊЕ НЕЗАВИСНИХ СРПСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ПРЕНАТАЛНУ ПРАВДУ ПОВОДОМ ОДЛУКЕ АМЕРИЧКОГ ВРХОВНОГ СУДАО УСТАВНОЈ УТЕМЕЉЕНОСТИ ПРАВА НА АБОРТУС

Дана 24. јуна, амерички Врховни суд пресудио је у корист савезне државе Мисисипи у случају Добс против Организације за женско здравље Џексон. Чувена пресуда у случају Роу против Вејда из 1973. којом је право на абортус постало загарантовано на читавој територији САД је –оборена.

Поред тога што ће сачувати небројене животе нерођене америчке деце, верујемо да ће ова одлука омогућити отворенији друштвени дијалог о абортусу као једном од кључних етичких проблема данашњице – како на глобалном нивоу тако и у Србији. Наши локални напори остаће усмерени ка успостављању мреже подршке женама у кризним трудноћама и њиховим породицама, као и подстицању отвореног, на чињеницама утемељеног дијалога о пренаталној правди и праву на живот од зачећа.

Ова одлука америчког Врховног суда представља најзначајни догађај на пољу пренаталне правде у последњих педесет година. Иако сама не нуди заштиту права нерођене деце, она је у потпуности ослобађа свих претходних правних рестрикција. Наиме, Врховни суд је аргументовано и јасно пресудио да абортус није Уставом загарантовано право у САД и тиме регулацију абортуса вратио под јурисдикцију америчких савезних држава.

По неким проценама, у 26 америчких савезних држава на снагу ће убрзо ступити закони који нуде већу заштиту права на живот нерођене деце од оне која је била правно допустива до сада. Од тих 26 држава, извесно је да ће њих 19 практично укинути праксу абортуса на захтев, а пет на њу увести знатне рестрикције.

Сматрамо да је важно нагласити како у америчком друштву не постоји консензус о питању абортуса. Готово половина жена у Америци залаже се за право на живот од зачећа. Подаци показују да амерички грађани заправо нису добро информисани о оквирима које су били постављени у сада обореној одлуци Роу против Вејда и да их се велика већина заправо залаже против такве правне регулативе. Наиме, само три од десет америчких грађана подржава легалан абортус после првог триместра трудноће.

Препустивши одлуку о балансирању права на живот од зачећа и интереса мајке у руке народа и његових демократски изабраних представника, амерички Врховни суд је зацртао потпуно супротан смер од оног којим иде Европска унија. Наиме, већ годинама, Европски парламент разним необавезујућим резолуцијама европским државама, а однедавно и судијама Врховног суда у САД, покушава да наметне виђење абортуса као „темељног људског права” – иако оно не постоји нити у једном обавезујућем међународном споразуму. Ову одлуку америчког Врховног суда видимо као разумну и глобално значајну противтежу таквој политици.

Најоштрије осуђујемо сваки притисак, претњу или насиље над заговарачима пренаталне правде каквима смо могли да сведочимо током протеклих неколико недеља. Само цурење нацрта ове одлуке, недавни покушај убистваједног од судија Врховног суда, после ког је 27 представника Доњег дома гласало против закона којим би се дала већа заштита судијама Врховног суда и њиховим породицама, нелегални протести испред домова судија Врховног суда, као и преко 50 терористичких напада на центре за подршку женама у кризној трудноћи – све ово представља угрожавање правне државе у САД и грубо негирање основних претпоставки цивилизованог друштва.

С друге стране, с одобравањем и оптимизмом гледамо на небројене реакције америчких организација, политичара и осталих заговарача пренаталне правде који се готово једногласно слажу да прави посао око заштите нерођене деце и подршке њиховим мајкама тек почиње. Они су током ишчекивања ове одлуке јавно поставили фокус на подршку женама и њиховим породицама, како у свакодневном животу тако и унутар законских оквира, залажући се за ефикаснију економску, здравствену и правну помоћ. У томе имају нашу пуну подршку.

  • Центар за бебе
  • Центар за заштиту породице
  • Етички фронт
  • Место за мене
  • Pro-Life Beograd
  • Сачувајмо бебе
  • Желим живјети

Организације потписнице су независна, невладина и непрофитна удружења грађана која се залажу за пренатална људска права, заштиту репродуктивног здравља жена и друштвени дијалог о овим питањима.

Извор:
ИФН