РАТ У УКРАЈИНИ: Снаге ЛНР ликвидирале групу страних плаћеника; Пензионисани амерички пуковник: Украјина је непостојећа држава

ukraina rat

ДАНАС је 119. дан специјалне операције руске војске у Украјини. Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је јуче да је војна ситуација у Луганску веома тешка јер је Русија појачала напоре да потисне украјинске трупе са кључних позиција. Председник Русије Владимир Путин рекао је јуче да ће Русија наставити да развија и јача своје оружане снаге због потенцијалних војних претњи и ризика. Немачке „Панцерхаубице 2000“ јуче су стигле у Украјину, рекао је данас руски председник Владимир Путин.

УНХЦР:Више од осам милиона људи прешло границу Украјине

Више од осам милиона људи напустило је до сада Украјину од почетка сукоба 24. фебруара, саопштено је из УНХЦР.

То су најновији подаци које је данас објавило тело УН надлежно за избеглице, преноси Ројтерс.

У Маријупољу већ почела изградња стамбених зграда

У Маријупољу је већ почела изградња стамбених зграда, саопштио је потпредседник Владе Русије Марат Хуснулин.

По сценарију развоја града, до 2035. године ће тамо живети пола милиона становника, преноси Спутњик. Како је навео министар, за обнову Маријупоља ће бити „прилично велики“ издаци, а већ је направљена процена објеката, као и шта се може поправити, а шта се мора рушити.

Фајнер: „Извоз жит апреко луке Одесе најбоља опција“

Извоз украјинског жита преко луке Одесе био би најбоља опција, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џон Фајнер.

– Проблем је што Русија користи своју флоту за блокирање луке и не дозвољава Украјини да испоручи жито на светско тржиште – рекао је Фајнер током форума на којем су учествовали представници САД и ЕУ, посвећеног ситуацији у Русији и Украјини.

„Помоћи Украјини кад руска војска посустане“

Британска војна обавештајна служба верује да ће руске снаге у рату у Украјиниуспорити своје напредовање у наредних неколико месеци и тада треба помоћи Украјини да крене у контраофанзиву, изјавио је данас британски премијер Борис Џонсон.

У коментарима које је данас објавио немачки Зидојче Цајтунг, а пренело неколико угледних европских листова, Џонсон је рекао да руске снаге напредују у Донбасу, на истоку Украјине, али уз велику цену коју плаћају у људству и опреми, преноси Ројтерс.

– Наша (британска) војна обавештајна служба верује да би Русија у наредних неколико месеци могла да посустане и изгуби моментум због исцрпљености својих ресурса. Тада морамо да помогнемо Украјинцима да преокрену динамику и крену у контраофанзиву са опремом коју од нас траже. Ја ћу се за то залагати на предстојећем самиту Г7 наредног викенда у Немачкој – рекао је Џонсон.

„Кијевски одреди спречавају предају Украјинаца“

Портпарол Народне милиције Луганске Народне Републике Иван Филипоненко изјавио је данас да су кијевски одреди који се противе повлачењу спречавају мале групе украјинских трупа које са том намером улазе у Лисичанск (ЛНР), наводи Танјуг.

– Свакодневно мале групе војника украјинских оружаних снага успостављају везу са нашим јединицама и најчешће траже прилику да безболно и безбедно изађу на територију коју контролише ЛНР и предају се – истакао је Филипоненко.

Он је додао да постоје неки украјински одреди против повлачења који „уз помоћ локалних контраобавештајаца оне који желе да се предају хоће да елиминишу као лекцију за друге“.

ТАСС: Гранатиран телевизијски центар Петровски у Доњецку

Телевизијски центар Петровски у граду Доњецку, који је под контролом украјинских снага, тешко је оштећен гранатирањем, а емитовање програма је прекинуто, саопштила је данас руска државна новинска агенција ТАС С, цитирајући локалну доњецку новинску агенцију.

Иако је тешко оштећен, торањ за емитовање се још није срушио, наводи ТАСС.

УН се противе ударима на цивилну инфраструктуру

После украјинских удара на нафтне платформе у Црном мору, УН су изјавиле да се у принципу противе ударима на цивилну инфраструктуру, преноси Спутњик.

Снаге ЛНР ликвидирале групу страних плаћеника 

Снаге ЛНР ликвидирале су групу страних плаћеника у подручју Горског и Золотог, саопштио је потпуковник Народне милиције републике Андреј Марочко.

Том приликом, одузети су веома важни трофеји, стране производње и добијено много важних обавештајних информација.

„Украјина је пропала држава“

Украјина је изгубила овај рат, овај рат је већ завршен, рекао је пензионисани пуковник америчке војске Даглас Мекгрегор.

– Да се разумемо, Украјина је непостојећа држава, они су пропали. Људи се гурају пред нишан руске ватре. Ово је катастрофа! – каже Мекгрегор, који је био виши саветник вршиоца дужности министра одбране за време Трампове администрације.

Украјински медији: Најмање једна особа погинула у нападу на Николајев

Најмање једна особа погинула је у руском ракетном нападу, оштећенде су зграде, укључујући школу у јужном украјинском граду Николајеву, изјавио је данас градоначелник Олександр Сенкевич.

Како је рекао градоначелник, напади су изазвали неколико пожара, оштетили више стамбених и пословних зграда, преноси агенција Ројтерс.

– Стално говорим да је још опасно у граду. Раније су људи излазили масовно, а сада мање излазе – поручио је Сенкевич на националној телевизији.

Зеленски: Верујем да ће све чланице ЕУ подржати кандидатуру Украјине

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је данас да верује да ће све чланице Европске уније (ЕУ) подржати предлог да се Украјини додели статус кандидата за чланство, на самиту који ће се одржати ове недеље.

Почела обнова Мариупоља

У Маријупољу је већ почела изградња стамбених зграда, саопштио је потпредседник Владе Русије Марат Хуснулин,преноси Спутњик.

Како је навео, за обнову Маријупоља ће бити „прилично велики“ издаци, већ је направљена процена објеката, шта се може поправити, а шта се мора рушити.

– Важно је да се што пре покрену фабрике у Маријупољу како би људи добили посао – рекао је Хуснулин.

Стала прерада нафте у Украјини

Прерада нафте у Украјини је у потпуности стала, саопштио је директор украјинске компаније „Нафтогаз“ Јуриј Витренко.

Подсетимо, украјинске рафинерије нафте су често биле циљеви руских ракета.

Путин: „Стратегија Русије се не мења“

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се стратегија Русије не мења, да она наставља да јача сопствене потенцијале али је истовремено спремна за сарадњу са свима на принципу равноправности.

– Стратегија Русије остаје иста: јачајући сопствени економски, технолошки, научни потенцијал, спремни смо да сарађујемо са свим савесним партнерима на принципима поштовања међусобних интереса, апсолутне премоћи међународног права, једнакости држава и народа – рекао је Путин у поздравном обраћању учесницима пословног форума БРИКС.

ЛНР: Неколико десетина цивила напустило фабрику Азот

Протеклих дана неколико десетина цивила напустило је простор хемијске фабрике Азот у Северодоњецку, али то није резултат договора са украјинским снагама које се тамо скривају, изјавио је данас амбасадор Луганске Народне Републике (ЛНР) у Русији Родион Мирошник.

– Протеклих неколико дана људи су излазили неколико пута, управо сами, како се обруч стезао око милитаната – поручио је Мирошник, преноси агенција ТАСС.

Он је појаснио да су цивили погледали напоље, кроз фабрику и видели да је могуће да изађу из ње, али и указао да то није било у оквиру договора са украјинском страном.

– Нису их пустили напоље и отворили хуманитарни коридор – прецизирао је Мирошник.

Додао је да су у тој фабрици радили неки цивили који су ту тражили склониште, док су неки боравили у близини.

– Неки од њих нашли су се као таоци милитаната који су такође тамо тражили склониште – навео је Мирошник.

Украјински дронови напали рафинерију

Рафинерија недалеко од руског града Ростова нападнута је данас.

Сведоци напада тврде да су видели украјинске беспилотне летелице изнад тог објекта, што је наводно потврђено и снимцима напада.

Захарова о одговору Москве Литванији

Одговор Москве на одлуку Литваније да блокира руски транспорт робе ка Каљинградској области на основу ЕУ санкција неће бити дипломатске, већ практичне природе, поручила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

– Једно од главних питања је да ли ће наш одговор бити искључиво дипломатски. Одговор је: не! Он ће бити практичан – саопштила је Захарова на конференцији за штампу, преноси ТАСС.

Она није желела да прецизира природу практичних мера које Русија планира да предузме против Литваније.

Антонов: Американци нам се нису обратили

Амбасада Русије у Вашингтону није добила од америчке стране званичан допис у вези са америчким држављанима који су заробљени у Украјини, рекао је амбасадор Анатолиј Антонов.

– Амбасади се нису обратили – рекао је Антонов.

Претходно је портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио да су САД тражиле од Русије информације о заробљеницима, али да нису добили одговор.

Индонезија: Председник Џоко путује у Кијев и Москву

Индонежански председник и садашњи председавајући групе Г20 Џоко Видодо посетиће Кијев и Москву следеће недеље, са циљем да допринесе мирном решењу њиховог сукоба, саопштио је данас министар спољних послова Ретно Марсуди.

Рат у Украјини ставио је састанак Групе 20 (Г20) највећих светских економија ове године у Џакарти у други план, при чему Индонезија настоји да уједини чланице, уз истовремено опирање притисцима западних држава које прете бојкотом новембарског самита лидера и залажу се за искључење Русије, преноси Ројтерс.

Бела кућа: Сугерисати смртну казну за Американце је „ужасно“

Бела кућа је саопштила да је „ужасно“ то што је један руски званичник сугерисао да би Американци заробљени у Украјини могли добити смртну казну.

– Ужасно је да један званичник у Русији сугерише смртну казну за америчке држављане…у Украјини – рекао је Џон Кирби, портпарол Беле куће.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да заробљени амерички држављани подлежу судским одлукама и није искључио могућност да би могла да им буде изречена смртна казна.

Он је у понедељак, у интервјуу за америчку телевизијску мрежу Ен-Би-Си, рекао да су двојица Американаца, који су заробљени док су се борили на украјинској страни у рату, били плаћеници који су угрозили животе руских војника и да би требало да одговарају за своја дела.

Кирби: Путин користи храну као оружје

Руски председник Владимир Путин користи храну као оружје тако што блокира украјински извоз жита, рекао је портпарол саветника за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Он је навео да амерички председник Џозеф Бајден разматра могућности како да се житарице блокиране у украјинским лукама превезу на тржиште.

– Председник Путин, без шале, користи храну као оружје. Назовимо то правим речима, за њега је храна оружје – рекао је Кирби.

Зеленски: Веома тешка ситуација у Луганску

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је синоћ да је војна ситуација у региону Луганска, на истоку Украјине, веома тешка јер је Русија појачала напоре да потисне украјинске трупе са кључних позиција.

– Тамо се заиста води најтежа битка. Окупатори снажно притискају – рекао је Зеленски током свог вечерњег видео обраћања.

Извор:
НОВОСТИ