Амбасадор ЕУ на рапорту: „Замолио сам Русе да остану мирни“

eu flag

Москва — Амбасадор ЕУ у Русији Маркус Едерер стигао у руско Министарство спољних послова, где је позван на разговор због одлуке Литваније да забрани транзит руске робе.

Гувернер Калињинграда Антон Алиханов најавио је јуче да ће руско Министарство спољних послова позвати на разговор амбасадора ЕУ у Москви јер је Литванија увела забрану на транзит робе у руски регион Калињинград.
Изасланик ЕУ у Русији Маркус Едерер је током разговора у Министарству спољних послова позвао Москву да не заоштрава ситуацију око транзита робе ка Калињинградској области преко Литваније и да то питање реши дипломатским путем. Он је јутрос позван у Министарство спољних послова Русије због одлуке Литваније да забрани транзит одређених врста роба у Калињинградску област, и тамо је провео сат и по. „Такође сам замолио руску страну да остане мирна, да не заоштрава ситуацију ни речима ни делима и да ову ситуацију реши дипломатским путем“, рекао је он новинарима.

Раније је руско Министарство спољних послова саопштило да Москва тражи од Вилњуса да укине забрану железничког транзита робе у енклаву Калињинград на Балтичком мору, а у супротном, како су навели, задржава право на узвратну акцију.

Како се истиче, Министарство је нагласило да Русија на тај потез Литваније гледа као на непријатељски, наводећи да је прекршила међународне правне обавезе, односно Заједничку изјаву ЕУ и Руске Федерације из 2002. године о транзиту између Калињинградске области и остатка Руске Федерације.

Власти Литваније саопштиле су 18. јуна да од тог дана ступа на снагу забрана транзита робе под санкцијама ЕУ преко њихове територије ка руској енклави Калињинград.

Извор:
Б92