Порошенко: Мински споразум нам није значио ништа, куповали смо вријеме да ојачамо војску

porosenko

Бивши украјински председник Петро Порошенко признао да је пристанком на “Минске споразуме” желео да да Украјини време да се милитаризује

Говорећи о споразумима из Минска, којим је испреговаран прекид ватре у Донбасу 2015, а на који су потпис ставили и Русија, Француска и Немачка, Порошенко је рекао да му он није значио ништа и да је то било само одвлачење пажње како би се Кијеву дало довољно времена да ојача војску.

Како наводи Раша тудеј, он је о томе говорио у пар интервјуа, међу којима су и онај дат за Дојче веле телевизију као и интервју за Радио Слободна Европа.

“Постигли смо све што смо желели. Наш циљ је био да, као прво, зауставимо претњу, или да бар одложимо рат, како бисмо себи обезбедили осам година да ојачамо економију и изградимо јаку војску”, рекао је он.

Он је додао и да сматра победом то што су „Мински споразуми“ потисани јер је постигнуто оно што је рекао да је Украјини и био циљ. У том смислу, како објашњава, није добијање рата само оно на бојном пољу.

Упркос успеху, како тај споразум назива, Порошенко је изгубио на првим следећим председничким изборима, а његов тадашњи противкандидат Володимир Зеленски победио је управо на ретеорици да ће осигурати мир у Донбасу.

Међутим, поменути споразуми нису до краја имплементирани, а обе стране оптужују једна другу за непоштовање договора. На крају је дошло до ескалације и започео је рат у Украјини 24. фебруара када је Русија покренула своју операцију.

Сада као опозициони посланик Порошенко позива званичнике западних земаља да обезбеде Русији још тешког наоружања како би та земља „завршила њихов посао, и одбранила Европу од Русије“.

Извор:
ИН4С