Они који су нас бомбардовали стигли у Београд! Америчка војска борави у Србији

americka-vojska

Београд — Делегација Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава борави у званичној посети Војсци Србије.

Представници Оружаних снага САД биће гости Ратном ваздухопловству и противваздухопловној одбрани Војске Србије ради размене искустава у области операција борбеног трагања и спасавања. Сећамо се да је најинтензивнија размена искустава била тачно пре 23 године на територији целе Југославије.

Током посете разматрају се кључна питања од значаја за безбедну и ефикасну реализацију задатака службе трагања и спасавања и могућности за даљу сарадњу ваздухопловних снага Републике Србије и САД у овој области, саопштило је синоћ Министарство одбране Србије.

Тежиште у разговорима је на размени професионалних искустава у примени оперативних процедура у планирању и извођењу хеликоптерских операција борбеног трагања и спасавања и употреби савремених уређаја и опреме који омогућавају потрагу, лоцирање и евакуацију људства из окружења и са неприступачних терена у свим временским и земљишним условима.

Како се наводи у саопштењу, реализација ове активности представља наставак дугогодишње успешне сарадње ваздухопловстава Војске Србије и Оружаних снага САД и доприноси унапредјењу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО пре свега по питању безбедности летења у операцијама трагања и спасавања.

Сећамо се у оквиру те дугогодишње сарадње ваздухопловстава Војске Србије и Оружаних снага САД и периода од марта до јуна 1999. године. Сарадња је била интензивна и “успешна”.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА