Отвара се хуманитарни коридор за цивиле из „Азота“

ukraina rat

На територији фабрике „Азот“ у Северодоњецку је око 2.500 војника, од којих су 20 до 25 одсто страни плаћеници, изјавио је помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељов.

Милитанти Оружаних снага Украјине, који се налазе у фабрици „Азот“ у Северодоњецку, могу да спасу животе предајом, иначе ће погинути, изјавио је потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

„Украјинске снаге су тамо у катастрофалној ситуацији, јер су лишени снабдевања. Они који су сада у предузећу ‘Азот’ нашли су се између чекића и наковња: с једне стране их потискују наше јединице, а са друге су одреди за блокирање. Стога је једини исправан избор који могу да направе војници који се налазе на територији предузећа – предаја. Барем ће спСнаге ЛНР и Русије отварају хуманитарни коридор за цивиле из „Азота“асити животе“, рекао је Марочко за телевизију „Русија 24“. Снаге ЛНР и Русије отварају хуманитарни коридор за цивиле из „Азота“.

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да украјинске снаге трпе велике губитке у Северодоњецку и Харковској области.

Украјинске трупе испалиле су у 19.50 једну ракету из вишецевног бацача ракета „Ураган“ на насеље Јеленовка у близини Доњецка, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Такође се наводи да је у 20.20 на насеље Гољмовски испаљено три мине калибра 82мм.

Снаге ПВО Луганске Народне Републике обориле су ракету „Точка У“ у области Фомовке. У гранатирању је тешко рањено једно дете, саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Након гранатирања ДНР од стране украјинских снага дошло је време да Велика Британија сноси пуну одговорност за испоруке Кијеву оружја које се користи за напад на цивиле, саопштила је амбасада Русије у Лондону, пренео је Спутњик.

„Овакви напади на цивиле могући су само због охрабрења Запада и војних испорука Кијеву, у чему Велика Британија има водећу улогу. Више пута смо апеловали на британску владу да буде опрезна и поштује сопствене стандарде контроле извоза приликом испоруке оружја Украјини. Наше позиве нису чули. Последњи догађаји показују да је дошло време да Велика Британија преузме пуну одговорност за своју кратковиду политику“, наводи се на сајту амбасаде.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је да ће Контакт група за Украјину сутра у Бриселу разматрати испоруке тешког наоружања Кијеву.

Заменик украјинског министра одбране Ана Маљар изјавила је да се број грађана мобилисаних за војску мери стотинама хиљада.

Према њеним речима, планови су у овом моменту реализовани и нема масовног избегавања војне обавезе.

Лидер ДНР Денис Пушилин уверен је да ће се специјална операција у Украјини завршити „потпуном победом“ савезничких снага.

„Специјална војна операција је, наравно, ослободилачка операција. Она ће се завршити потпуном победом наших савезничких снага, у то нема сумње“, нагласио је Пушилин.

За сада нема промена по питању наставка преговора између Русије и Украјине, изјавио је помоћник председника Русије за међународне послове Јуриј Ушаков.

Ушаков је напоменуо да је нацрт мировног споразума, који је руска страна предала представницима Кијева 15. априла, остао без икаквог одговора.

„После тога је било неких, можда незваничних контаката телефоном, али не на нивоу делегација, на нивоу појединачних представника. А потом је све утихнуло“, закључио је Ушаков.

Извор:
ПОЛИТИКА