Председник Мексика критиковао је неморалан НАТО прокси рат у Украјини

predsedik-meksika

Председник Мексика је осудио приступ НАТО-а рату у Украјини, означивши га „неморалним“.

„Колико је лако рећи: ’Ево, послаћу ти оволико новца за оружје‘. Зар се рат у Украјини није могао избећи? Наравно да је могао“, рекао је председник Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Лопез Обрадор није елаборирао како, али поштено је рећи да би мирно решење било усредсређено на преговоре о:

Неки облик независности за источне украјинске покрајине Доњецк и Луганск

Обећање украјинске владе да неће ући у НАТО

Признање Украјине да је Крим сада део Русије

Чини се да све лошији исходи за украјинску војску сада упућују на могући договор о крају рата који обухвата та иста три елемента, али можда са Доњецком и Луганском — који заједно чине регион Донбаса — који ће се потпуно придружити Русији.

Иако ћемо вероватно завршити на истој позицији — или још горе, са гледишта Запада — Бајденова Бела кућа и земље чланице НАТО-а биле су задовољне тиме што су прво покренуле прокси рат који је обогаћивао индустрију оружја и који је узео ужасан људски данак Украјини, упарен са економским ратом који изазива очај и глад за људе у Сједињеним Државама, Европи и широм света.

Политика САД и НАТО-а је у суштини као да кажете: „Ја ћу снабдевати оружјем, а ти ћеш жртвовати своје људе“, рекао је Лопез Обрадор. “То је неморално”.

Његови коментари долазе док руске снаге настављају да јачају своју позицију у Донбасу, док су већ обезбедиле „копнени мост“ територије која повезује Русију са Кримом, који је Русија вратила 2014.

Ове примедбе су биле други приказ независности Лопеза Обрадора од Вашингтона последњих дана. Прошле недеље је одбио да присуствује Самиту Америке где су домаћин биле САД, у знак протеста због Бајденовог искључивања Кубе, Никарагве и Венецуеле.

Објашњавајући своје одбијање, Лопез Обрадор је рекао: „Верујем у потребу за променом политике која је била наметнута и то вековима, искљученост одређених земаља, жеља за доминацијом… недостатак поштовања суверенитета земаља, независности сваке земље”.

Мексико је гласао за резолуцију УН којом се осуђује руска интервенција у Украјини, али је Лопез Обрадор иначе изјавио: „Наша позиција је неутралност“.

Лопез Обрадор је члан странке Морена. Месец дана након руске интервенције у Украјини, шест чланова Морене било је међу групом мексичких посланика који су покренули „Комитет пријатељства Мексико-Русија“, који је аплаудирао руском амбасадору Виктору Коронелију када се обратио групи у марту.

„За нас је ово знак подршке, пријатељства, солидарности у овим компликованим временима у којима се моја земља не суочава само са специјалном војном операцијом у Украјини, већ и са огромним медијским ратом“, рекао је Коронели. „Русија није започела овај рат, већ га завршава”.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА