Вучић: За нас је изненађење Шолцова изјава да у ЕУ нема места државама које се међусобно не признају

vucic-solc

НЕМАЧКИ КАНЦЕЛАР ЗАТРАЖИО ДА СРБИЈА ПОДРЖИ ЕУ-САНКЦИЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ

* Нагласио да осим САД раније нико није говорио о међусобном признању Србије и Косова*: „Нико у Европи ни данас званично не тражи међусобно признање. То смо чули данас на конференцији за новинаре у Приштини и ја то могу да разумем, ствари се мењају на штету Србије, управо онако како сам и предвидео да ће да се догађати пре неколико недеља, пратећи шта се догађа у другим деловима Европе

* Упитан шта би била последица по Србију и Косово ако Београд одбије да призна косовску независност, Олаф ШОЛЦ рекао да је „немачки став јасан и годинама познат“: „Сада је потребно да се сви ангажовано посвете том процесу да се дође до напретка. До низа малих корака како би се дошло до коначног циља

* ШОЛЦ: „Санкције против Русије неће тек тако нестати по окончању сукоба у Украјини. Ово је страшан, бесмислен, империјалистички рат Русије, важно је да сви заједно покажемо солидарност према Украјини и да јој помогнемо да се брани од напада. Увели смо санкције, важно је да се што већи број земаља прикључи тим санкцијама

___________________________________________________________

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је немачки канцелар Олаф Шолц, данас у Београду затражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да „подржи рестриктивне мере које је ЕУ донела против Руске Федерације.

Вучић је, после састанка са Шолцом, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да је немачки канцелар  то тражио „децидно и јасно“.

„Ја сам говорио о нашој позицији и специфичности ситуације када је реч о Косову и Метохији, енергетици и традиционалним односима са Руском Федерацијом“, рекао је Вучић.

Он је захвалио је Шолцу на посети Србије, те нагласио да је веома важно све што је немачки канцелар рекао у Београду.

Рекао да је Шолцом разговорао и о европским интеграцијама Србије, те оценио да је он донео нову наду за све на Западном Балкану.

„Жели да нас саслуша и жели да постоји стварна перспектива проширења ЕУ, а не куповина времена и задовољавање малих као што је то било „, рекао је Вучић.

Према његовим речима, то је важна порука Шолца за све на Западном Балкану.

Рекао је да је саговорник пренео да ће Србија морати много брже да напредује по питању владавине права, демократизације друштва и остваривању људских права и слобода и, као је навео, свега другог.

Нагласио је да ће Србија на европском путу морати да се сама мења али да ће, на том путу, имати у Немачкој и савезника и партнера.

Истакао је да је Шолц обећао „сву подршку Немачке у свему што Србија треба да изгради од енергетских капацитете на свој територији“, а како би се повезала с регионом.

Нагласио да је то огромно обећење и веома значајно за Србију.

Рекао је да Србија и Немачка све боље и ближе сарађују по питању економије.

Навео је да је у прва четири месеца забележен пораст од 25,7 одсто у трговинској размени две земље, те да очекује да ове године трговинска размена бити већа од 7,5 милијарди евра.

Нагласио је да то Немачку чини убедљиво највећим спољнотрговинским партнером Србије, те навео да је и највећи билатерални донатор.

Истакао је да немачке компаније у Србију запошљавају 77.000 људи, да је 2014. било запослено 17.000 људи, те изразио наду да ће у немачким компанијама моћи да ради и 100.000 људи.

„Говорили смо и око питања око којеих нема пуну сагласност а то је питање Косова и Метохије као и о дијалогу Београда и Приштине“, рекао је он.

Вучић је указао на неиспуњавање обавезе из Бриселског споразума од стране Приштине, те изразио спремност Београда за наставак дијалога.

„Разумео см поруку немачког канцелара који је рекао да је важно да правимо много малих корака да би једног дана направили већи“, рекао је он.

Према његовим речима, Београд ће „дати све од себе“ да у дијалогу с Приштином, под покровитељством ЕУ буде направљен напредак.

Шолц: Очекујемо да се сви кандидати за чланство у ЕУ придруже санкцијама Русији

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас у Београду да Берлин очекује да се све земље које су кандидати за чланство у ЕУ придруже санкцијама које је Унија увела Русији због њене инвазије на Украјину.

На заједничкој конференцији за новинаре после састанка са председником Србије Александром Вучићем, Шолц је рекао да „свако мора да зна“ да санкције „неће тек тако нестати“ по окончању сукоба у Украјини.

„Ово је страшан, бесмислен, империјалистички рат Русије, важно је да сви заједно покажемо солидарност према Украјини и да јој помогнемо да се брани од напада. Увели смо санкције, важно је да се што већи број земаља прикључи тим санкцијама. То помаже Украјини да сама одреди будућност и да одбрани суверенитет и територијалну целовитост“, казао је Шолц.

На питање да ли је изразио очекивање да се Србија одмах придружи санкцијама или постепено, Шолц је рекао да је „дошао да подржи процес приступања Србије Европској унији“, и додао да је „жеља великог броја људи у Европи да се Београд прикључи санкцијама“.

Навео је да су разговарали и о дијалогу о нормализацији односа Србије и Косова, и додао да је у том процесу „потребан напредак“.

„Желим да охрабрим лидере да се дође до помака, да се склопи низ малих договора који у целини унапређују дијалог о нормализацији односа две земље“, казао је Шолц.

Упитан шта би била последица по Србију и Косово ако Београд одбије да призна косовску независност, Шолц је рекао да је „немачки став јасан и годинама познат“.

„Сад је потребно да се сви ангажовано посвете том процесу да се дође до напретка. Обе стране морају дати допринос томе и одговорне су да не буде блокада, да се не одлажу састанци, да се прави низ малих корака како би се дошло до коначног циља“, навео је.

Шолц је рекао да је са Вучићем разговарао и о ситуацији у Босни и Херцеговини и додао да „нема смисла угрожавати будућност БиХ и поспешивати сецесионистичке тенденције“.

Кад је реч о европским интеграцијама Србије, Шолц је указао да је потребан наставак реформи у областима владавине права, слободе медија и борбе против организованог криминала и корупције.

„Потребан је наставак реформи, добро је што постоји правосудна реформа која представља искорак, али морају да уследе следећи кораци“, додао је.

Навео је да Немачка подржава Србију у процесу приступања ЕУ, за коју је казао да ће „бити успешна једино као целина“.

„Сарадња са Србијом и Западним Балканом за нас је важна, желимо да те земље напредују и да имају перспективу приступања ЕУ. Ту сам да охрабрим све да раде на томе да напредак буде могућ“, рекао је немачки канцелар.

Шолц је казао да брзина процеса приступања Унији зависи од много фактора, од тога колико се земље кандидати „труде да испуне све неопходне услове“, али и од динамике ЕУ у том процесу.

„Мој циљ је да успемо у томе и то не у далекој будућности него што је пре могуће. Неће моћи за шест месеци, тај процес ће трајати, али било би добро да се то сада поспеши великом храброшћу“, навео је Шолц.

Шолц је у Београд допутовао из Приштине, где је после данашњег састанка са премијером Аљбином Куртијем рекао да у ЕУ нема места за државе које се међусобно не признају.

Немачки канцелар из Београда одлази у Солун, где ће се прикључити радној вечери у оквиру регионалне иницијативе Процес сарадње у Југоисточној Европи. Шолц ће сутра посетити Северну Македонију и Бугарску.

Вучић: Шолцова изјава око међусобног признања је и за нас изненађење

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, говорећи о изјави немачког канцелара Олафа Шолца у Приштини да у ЕУ „нема места за државе које се међусобно не признају“, да се такав став до сада није чуо од некога из Европе.

„Ми смо слушали да се тражи, и оно што јесте део преговарачке платформе коју Србија има са ЕУ, а то је свеобухватна нормализација односа између Београда и Приштине“, рекао је Вучић у Палати „Србија“ у Београду, након састанка са Шолцом.

Према његовим речима, осим САД, раније нико није говорио о међусобном признању.

„Нико у Европи ни данас званично не тражи међусобно признање. То смо чули данас на конференцији за новинаре у Приштини и ја то могу да разумем, ствари се мењају на штету Србије, управо онако како сам и предвидео да ће да се догађати пре неколико недеља, пратећи шта се догађа у другим деловима Европе“, казао је Вучић.

Истакао је да му је важно што канцелар Шолц „разуме суштину проблема“ и да зна да се ствари решавају „корак по корак“ и нагласио да „Србија никада није одустала од дијалога и да никада није одбила ниједан састанак“.

„Немојте да се љутите што је наш однос према Косову другачији од вашег, јер онолико колико ви волите територијални интегритет Украјине, Срби воле територијални интегритет Србије“, рекао је председник.

Нагласио је да су, упркос Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, која је још увек на снази и која говори о територијалном интегритету Србије „укључујући Косово као њен део“, спремни да разговарају о компромисном решењу.

„Знамо да је то услов за нашу европску будућност. Ово око међусобног признања је и за нас изненађење, али Немачка је велика, Немачка је моћна, ми смо мали. Остаје на нама да сагледамо како да се према томе опходимо у наредном периоду“, рекао је Вучић.

Додао је да ће Београд увек бити спреман за напредак у дијалогу и оценио да су близу тога да заврше споразум о несталим особама и енергетици.

Истакао је и да има апсолутно поверење у канцелара Шолца када говори о томе да је „веома посвећен напретку држава Западног Балкана према ЕУ“ и додао да би „значајни помаци могли да се виде већ у децембру, уколико буду напредовали у дијалогу са Приштином и у области владавине права“.

„У јуну због свеукупне ситуације и због тога што нисмо увели ни санкције Руској Федерацији не треба очекивати ништа, али не верујем ни да је за друге, због свеукупне ситуације, могуће бог зна шта очекивати, али очекујем велики напредак за све у наредних годину дана на европском путу“, казао је Вучић.

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је раније данас у Приштини да у Европској унији (ЕУ) „нема места за државе које се међусобно не признају и да је пут Косова ка ЕУ повезан са дијалогом са Србијом“.

Извор:
ФАКТИ