Отказана посета Сергеја Лаврова Београду!

lavrov

Посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији отказана је након што су околне земље затвориле свој ваздушни простор за његов авион, рекао је новинској агенцији Интерфакс извор у руском Министарству спољних послова, преноси Ројтерс.

Извор је потврдио писање српских медија у коме се наводи да су Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора затвориле свој ваздушни простор за авион који је требало да превезе руског дипломату у Београд.

„Наша дипломатија тек треба да савлада телепортацију“, рекао је извор, јавља Ројтерс.

Из руског Министарства спољних послова није било коментара.

Министарство спољних послова у Скопљу потврдило је за Радио Слободна Европа да је Северна Македонија одбила захтев Амбасаде Русије да кроз ваздушни простор те земље прелети авион руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Марија Захарова: Земље чланице ЕУ и НАТО-а затвориле су ваздушни простор за авион Сергеја Лаврова, затворивши тако још један канал комуникације

Земље које окружују Србију затвориле су небо за авион Сергеја Лаврова, затворивши тако још један канал комуникације, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, истичући да Москва није та која прави нову „гвоздену завесу“, већ да је Европа та која ограђује Русију.

„Баш данас, пре једног сата, земље које окружују Србију затвориле су канал везе, не допустивши прелет авиону Сергеја Лаврова, који се спремао за посету Србији. Руска делегација је требало да стигне у Београд ради разговора. Земље-чланице Европске уније и НАТО-а затвориле су ваздушни простор, затвориле су још један канал за комуникацију“, изјавила је Захарова за италијански телевизијски канал „Ла7“.

Она је нагласила да Русија не намерава да диже „гвоздену завесу“, али да то чини Европска унија.

„Гвоздене завесе неће бити, у крајњој мери, с наше стране, не морате се бринути, Европска унија је та која завесом ограђује Русију. Ваше грешке су у томе што сте превише егоистични, што мислите да сте у центру света, да поред вас на свету нема других народа. Немате морално право да некога учите нечему“, рекла је Захарова.

Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија забраниле су прелет авиона руске владе кроз свој ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.

Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников потврдио је за Спутњик да је Подгорица забранила прелет авиона руске владе кроз црногорски ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.

Претходно је амбасадорка Русије у Софији Елеонора Митрофанова потврдила да је Бугарска одбила да обезбеди ваздушни коридор за авион руске владе.

Извор:
НСПМ