РУСИЈА: ПРВИ КОРАЦИ КА ЗАБРАНИ СУРОГАТ МАЈЧИНСТВА

trudna

Нови закон би ограничио сурогат мајчинство на брачне парове или неудате Рускиње које из здравствених разлога не могу да изнесу трудноћу.

Руска Државна дума је у првом читању усвојила предлог закона који забрањује странцима и лицима без руског држављанства да користе услуге сурогат мајки у Русији.

Предлог закона је Државној думи у децембру поднела група посланика, на челу с потпредседником Думе Петром Толстојем и сенатором Маргаритом Павловом. Према Толстоју, усвајање овог закона требало би да стави тачку на продају руске деце у иностранству и омогући контролу над судбином одређених малолетника, која тренутно уопште не постоји, чак и поред скандала око смрти деце и њихове продаје ради узимања органа.

Након измена закона, само брачни парови код којих је бар један од супружника држављанин Русије, или неудата жена која има руско држављанство и због медицинских индикација није у могућности да изнесе трудноћу и роди дете моћи ће да користе услуге сурогат мајки у Русији. Само руска држављанка може постати сурогат мајка.

Према речима посланице Нине Остањине, можемо очекивати да је ово први корак ка потпуној забрани сурогат мајчинства у Русији.

Бивша посланица Државне думе Оксана Пушкина, Руско удружење за људску репродукцију (РАХР), партнер Адвокатске канцеларије Pen & PaperЈекатерина Тјагај, и Олга Гнездилова, адвокат пројекта Правна иницијатива, очекивано су против иницијативе која је већ дуго предмет расправе међу посланицима. РАХР сурогат мајчинство назива „медицинском негом“ и на основу тога ограничење те праксе назива неуставним.

На сајту CitizenGo можете потписати петицију за забрану сурогат мајчинства и продаје деце странцима.

Извор:
ИФН