Јасминка Симић: Јужни пацифик поприште све жешћег сукоба између Кине и САД

kinezi

Нови безбедносно-трговински споразум на Пацифику је на видику, а на челу ће бити Кина. Које земље ће бити укључене, шта је циљ и у којој мери ће то бити конкуренција Сједињеним Америчким Државама?

На прошлонедељном онлајн састанку министара спољних послова групе Брикс, коју чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, кинески министар Ванг Ји позвао је на проширење организације.

Значајна порука у време украјинске кризе и све видљивије поделе држава на оне које су увеле санкције Русији и оне које су се уздржале или су против санкција, међу којима су и све чланице Брикса.

Уследио је предлог Кине о регионалном споразуму о слободној трговини и безбедности Јужног Пацифика. Према споразуму, Кина ће обучавати полицијске снаге и укључити се у локалну сајбер безбедност са десет острвских земаља у Јужном Пацифику.

Укључена је и културна размена и учење кинеског језика као облик „меке моћи“ једне државе у ширењу свог утицаја у свету.

Нацрт споразума и петогодишњи план разматрају кинески министар спољних послова и колеге, током његове посете земљама тог региона, а потписивање је планирано за следећу недељу на Фиџију.

Поприште снажног ривалитета између Кине и САД

Јужни Пацифик је последњих месеци постао поприште снажног ривалитета између Кине и Сједињених Америчких Држава. Најновију иницијативу Кине, усмерену на проширење сарадње у области безбедности и слободне трговине са земљама јужног Пацифика, већ су осудиле САД и Аустралија.

Разлог – америчка администрација је иницијатор новог економског оквира за Индо-Пацифик, са дванаест других азијско-пацифичких земаља, са намером да одговори на растући утицај Кине.

Кину и Сједињене Америчке Државе раздваја острво Тајван, који Кина сматра својом територијом, али који има америчку подршку, чак и војну уколико би Кина извршила инвазију на Тајван.

Страх од кинеске интервенције о којој се говори у светлу украјинске кризе и кинеске подршке Русији, додатно је појачан чињеницом да би „хладни рат“ око Тајвана брзо прерастао у „врући“ сукоб између Кине и Америке.

Кина је и даље уверена да време и географија раде у њену корист, а међународни амбијент је такав да може да потврди своју регионалну и глобалну моћ.

Извор:
НСПМ