УЖИВО – дан 93: Припадници „Десног сектора“ тероришу грађане Донбаса, ЛНР контролише целу територију републике

azov-vojnik

Група добровољаца из Чеченије контролише целу линију раздвајања у Северодоњецку, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров

Наставља се специјална операција руске војске у Украјини. На подручју „Азовстаља“, након што је челичана прешла у руске руских снага, и даље се претражују подземни канали и просторије. Украјинске јединице спорадично пуцају на руске пограничне области.

Група добровољаца из Чеченије контролише целу линију раздвајања у Северодоњецку, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

„Група руских добровољаца из Чеченије преузела је контролу над целом линијом раздвадања у граду Северодоњецку у Лугаснкој Народној републици“, написао је Кадиров на Телеграму.

Он је такође потврдио информацију да су украјинске снаге блокиране у граду, а да све путеве којои воде из града под својом контролом држе руске снаге.

„Заједничким напорима ти бандеровци су у потпуности блокирани у граду. Преостаје нам да завршимо то што смо започели и да очистимо Северодоњецк од украјинских банди“, казао је Кадиров.

Министарство одбране Руске Федерације извештава о новим случајевима коришћења цивилне инфраструктуре у војне сврхе од стране украјинских трупа:

▪️У кућама у Харкову и Константиновки у ДНР, милитанти украјинске територијалне одбране опремили су ватрене положаје и снајперске тачке без евакуације становника

Путинова администрација мисли да може извојевати потпуну побједу до краја године, највјероватније до јесени, саопштили су извори Медузе.

Медуза за своје изворе наводи да су два „блиска Кремљу”, а трећи „унутар саме Путинове администрације”.

Постоје „минимални и максимални“ прагови за проглашење успешне и завршене „специјалне војне операције“, наводи Медуза

16:44Русија потврдила: Украјинске биолабораторије укључене у систем Пентагона

Министарство одбране Русије је потврдило да су украјинске лабораторије укључене у систем Пентагона за глобалну контролу ширења инфективних болести, изјавио је начелник Јединица за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Он је појаснио да је база ове мреже био научно-истраживачки институт Копнене војске „Волтер Рид“ у америчкој држави Мериленд. Пентагон је ову мрежу почео да формира 1997. године. Њу чине лабораторије копнених и поморских снага, као и војних база које се налазе у различитим регионима света, додао је Кирилов.

Он је навео и да је лабораторија у граду Мерефе у Харковској области Украјине почела да се користи тако што су заобишли прописе и захтеве за биолошку безбедност.

„Американци су тражили да се повећа ниво биолошке заштите у лабораторији у граду Мерефе. Организација ‘Харковпројект’ је одбила да одобри пројекат због неиспуњавања услова за рад. Међутим, регионална управа је донела одлуку да настави са реконструкцијом. Објекат је пуштен у рад али ван прописа и без испуњења биолошке сигурности.

Пентагон је укупно потрошио на модернизацију око 15 милиона долара, али где је тај новац реално отишао, није познато“, рекао је Кирилов.

15:38Снаге Народне милиције Луганске Народне Републике блокирале су украјинским снагама у Северодоњецку све излазе из града, изјавио је представник одбрамбеног ресора ЛНР Андреј Марочко.

Како је објаснио, украјинске трупе се налазе у самом граду, а напустити град је могуће само преко три моста, међутим, један мост је уништен, други не може да издржи да преко њега пређе војна техника, а трећи контролишу снаге ЛНР.

„Било ко да покуша да изађе из тог града биће уништен“, упозорио је Марочко.

Додао је и да Народна милиција сада контролише целокупну територију Луганске Народне Републике.

14:04 – Сједињене Државе и НАТО директно сносе одговорност за догађаје у Европи. Оружани сукоб могао је да се избегне да су захтеви Русије за гаранције безбедности озбиљно размотрени, оценио је председник Кубе Мигел Дијас-Канел.

14:02 – Транспортна команда америчке војске је испоручила Украјини више од 23, 5 хиљада тона наоружања и опреме, саопштила је команда.

13:08Канцелар Аустрије Карл Нехамер најавио је да ће данас разговарати са председником Русије Владимиром Путином.

„После разговора са председником и премијером Украјине, генералним секретаром УН и председником Турске касније данас ћу разговарати и са председником Русије Владимиром Путином. То је допринос Аустрије у оквиру њене активне политике неутралности. Само дијалог води ка миру у Украјини“, написао је он на Твитеру.

11:26 – Турске установе у Ирану по налогу Анкаре врбују авганистанске држављане који се тамо налазе за учешће у борбеним дејствима на страни кијевског режима, рекао је за Спутњик дипломатски извор.

11:23Амбасадор Канаде у Украјини Лариса Галадза рекла је да Оружане снаге те земље седам година обучавају украјинске војнике. Како је рекла у интервјуу за ТВ „Еспресо“ обуку је до сада прошло скоро 30.000 војника.

10:01 – Снаге Донбаса ослободиле су и успоставиле пуну контролу над Црвеним Лиманом. На територији ДНР ослобођено је укупно 220 места, саопштио је штаб Републике.

09:51За 100 дана ескалације у ДНР погинуло је 125 цивила, саопштило је представништво Републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.

07:55 – Украјинска предузећа која су издвајала новац за екстремистичке батаљоне биће национализована, рекао је у интервјуу за Спутњик лидер ДНР Денис Пушилин.

07:46 – Украјински националисти који су учествовали у борбеним дејствима на југо-истоку Украјине покушавају да уђу у Русију као избеглице, рекао је заменик директора пограничне службе ФСБ Владимир Кулишов у интервјуу за „Руску газету“.

Припадници руске Националне гарде до сада су открили 250 екстремиста.

07:32 – У селу Троицко пронађена је макета околине, што сведочи да су украјинске снаге спремале офанзиву, рекли су за Спутњик борци 6. Моторизоване козачког пука „Матвеј Платов“.

Место које се налази уз административну границу ЛНР и ДНР недавно је прешло под контролу снага ЛНР, а пре тога су се тамо осам година налазиле украјинске снаге.

„Ту је план града, свих села. Све је као на карти, само реално приказано“, навели су борци.

07:25 – Село Журављовка у Белгородској области било је под паљбом са украјинске стране. Према речима губернатора области Вјачеслава Гладкова, једна жена је преминула од задобијених повреда.

Ова погранична област често је на мети украјинских снага, а у Журављовки и Нехотејевки је од 23. Марта на снази ванредно стање.

07:25 – У подземним тунелима и просторијама „Азовстаља“ међу спаљеним и уништеним наоружањем и муницијом батаљона „Азов“ пронађен је колиматорски нишан Л3 ЕОТецх америчке производње.

Како је наводи репортер Спутњика, у непосредној близини налазили су делови униформе са симболима тог неонацистичког батаљона, укључујући шлем са ознакама те јединице.

Подсетимо, Америка одавно испоручује наоружање и војну опрему украјинској војсци, али то није било намењено и јединицама неонациста. Штавише, 2015. године амерички Конгрес је усвојио амандман којим се забрањује финансирање „Азова“.

Компанија ЕОТецх је званични партнер Пентагона и испоручилац нишанских система војне намене.

Извор:
ИН4С