Corriere della sera: Џонсон прави британску алтернативу Европској унији

dzonson-zelenski

ЦЕЛА КОНСТРУКЦИЈА СЕ МОЖЕ НАЗВАТИ И БРИТАНСКИМ ИСТОЧНОЕВРОПСКИМ ПАКТОМ ПРОТИВ МОСКВЕ

* Италијански лист тврди да Лондон рачуна на Пољску, украјину, Естониоју, Летонију и Литванију, а касније – и на Турску

* Дмитриј ПЕСКОВ, портпарол председника Русије: Кремљ не зна за такве наводне намере Џонсона, али – ако се заиста о томе ради – та алијанса би била противтежа Европској унији, а водила би њеном подривању

* Пошто се Берлин и Париз неће предати без борбе, а и Вашингтон ће морати да се определи (вероватно, и умеша) – имаћемо прилику да наредних недеља и месеци гледамо обрачун унутар „породице (западних) цивилизованих народа“. Мораће да журе јер им се може догодити да их претекне брзина руског напредовања у Украјини…

___________________________________________________________

УТИЦАЈНИ италијански лист Corriere della sera објавио је да је Борис Џонсон предложио украјинском председнику Владимиру Зеленском формирање  европског пакта против Русије.

Позвао се на „сопствене изворе“ и навео да би – по замисли британског премијера – у том пакту (савезу) требало да буду и Пољска, Естонија, Летонија и Литванија.

Потом, и Турска.

Дмитриј Песков, портпарол председника Русије, рекао је да Кремљ не зна за такве наводне намере Џонсона, али је указао – ако се заиста о томе ради –  да би то била алијанса која би била противтежа Европској унији, а водила би њеном подривању.

Другим речима: да би Лондон таквим политичким, економским и војним савезом на челу са Великом Британијом поткопао позиције ЕУ коју је сама Британија напустила.

Песков у процењивању није ишао тако далеко, али се уистину може радити о покушају Лондона да створи своју алтернативу Европској унији.

У овом случају – пошто се Берлин и Париз неће предати без борбе, а и Вашингтон ће морати да се определи (вероватно, и умеша) – имаћемо прилику да наредних недеља и месеци гледамо обрачун унутар „породице (западних) цивилизованих народа“.

Мораће да журе јер им се може догодити да их претекне брзина руског напредовања у Украјини…

Извор:
ФАКТИ