„Косово“ посматрач у УН?

un kosovoИако Брисел уверава Београд да нема додатних услова, следећа препрека на европском путу Србије могла би се појавити на јесен у виду иницијатива да се Косову омогући да добије статус посматрача у Уједињеним нацијама, пише приштински дневник Коха Диторе.

Уз имплементацију договора из Брисела, то може бити кључни доказ, пре свега за Немачку, о нормализацији односа између Приштине и Београда, пише лист и додаје да после тога Србија  би могла да почне процес приступања ЕУ у јануару.

Дипломатски извори из Брисела наводе да ће Кетрин Ештон у Београду 9. јула пренети председнику Србије да ће нормализација односа с Приштином бити важан сегмент преговарачког процеса, укључена минимум у једно, можда и у више од предстојећих 35 преговарачких поглавља.

Такав сценарио највероватније потиче из Немачке, чија канцеларка Ангела Меркел захтева од Србије, да пре уласка у ЕУ, потпуно нормализује однос с Косовом.

Очекује се да ће Косово уз подршку моћних савезника ускоро кренути у нову дипломатску офанзиву око признавања, пренео је Радио КиМ.

ДАНАС