Финска и Шведска поднеле захтев за чланство у НАТО

stoltenberg

БРИСЕЛ – Финска и Шведска званично су данас поднеле захтев за придруживање НАТО, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Захтев за придруживање у НАТО званично су предали амбасадори Финске и Шведске генералном секретару Алијансе Столтенбергу.

Он је поздравио захтев Финске и Шведске да се придруже НАТО. „Топло поздрављам захтеве Финске и Шведске за улазак у НАТО. Ви сте наши најближи партнери, а ваше чланство у НАТО ће повећати нашу заједничку безбедност”, рекао је Столтенберг новинарима након што је добио писма амбасадора две земље са захтевом за придруживање Алијанси.

Истакао је и да је то „историјски тренутак који мора да се искористи”.

„Алијанса сматра да би је приступање Финске и Шведске увелико ојачало у Балтичком мору”, поручио је генерални секретар НАТО.

Захтев за чланство у НАТО сада треба да одобри 30 држава чланица Алијансе. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је резерве у погледу придруживања Финске и Шведске Алијанси.

Уколико примедбе турског председника буду превазиђене, а преговори о приступању прођу како се очекује, ове две земље би могле да постану чланице НАТО у року од неколико месеци, пренео је Танјуг. Процес приступања обично траје осам до 12 месеци, али НАТО жели да се сам процес убрза због Русије.

Извор:
ПОЛИТИКА