Јеретик проглашен за „свеца“

papaВАТИКАН – Ватиканска конгрегација задужена за преиспитивање кандидата за свеце признала је друго чудо Јована Павла II и пољски папа ће вероватно бити канонизован на церемонији која би могла бити одржана у децембру.

Ватикански теолози су у јуну приписали друго чудо Јовану Павлу II које би, како тврде ватиканскИ извори, могло „задивити свет“, преноси АФП.

Да би неко би проглашен за свеца мора имати два „потврђена“ чуда, од којих је прво неопходно за беатификацију, а ту препреку је пољски папа „савладао“ само шест месеци после смрти 2005. То је било исцељење француске часне сестре Мари Симон-Пјер, чији опоравак од Паркинсонове болести пошто се молила за „интервенцију“ покојног Јована Павла II нема медицинско објашњење.

Друго чудо се, наводно, догодило на сам дан његове беатификације на раскошној церемонији одржаној 1. маја 2011. на тргу Светог Петра – то је било исцељене једне жене са Костарике.

Да би исцељење било званично потврђено као чудо оно мора бити моментално, трајно и без научног објашњења. После добијања зеленог светла од ватиканске конгрегације мора уследити писани декрет који треба да потпише папа Фрања. Декретом ће бити одобрена канонизација пољског папе и најављен датум њеног одржавања.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП