Фински председник Саули Нинисто и премијерка Сана Марин: Финска без одлагања мора да аплицира за чланство у НАТО

NATOiFINSKAzastava

Фински председник Саули Нинисто и премијерка Сана Марин у заједничком саопштењу су објавили своју подршку придруживању НАТО, што ту скандинавску земљу, која дели границу са Русијом у дужини од скоро 1.300 километара, за корак приближава чланству у северно-атлантској алијанси, преноси ЦНН.

„Током овог пролећа, одржана је важна дискусија о могућем чланству Финске у НАТО. Било је потребно време да парламент и цело друштво изнесу своје ставове по том питању. Било је потребно време за блиске међународне контакте са НАТО и његовим чланицама, као и са Шведском. Желели смо да дискусији пружимо неопходан простор“, навели су Нинисто и Марин у саопштењу.

Додали су да је „час одлуке близу“, као и да Финска мора да поднесе захтев за улазак у НАТО.

„Чланство у НАТО би ојачало безбедност Финске. Као чланица НАТО, Финска би ојачала цео безбедносни савез. Финска мора да поднесе захтев за чланство без одлагања. Надамо се да ће још неопходни национални кораци за ову долуку бити брзо предузети у наредних неколико дана“, истиче се у саопштењу.

Финске новине Илталехти пренеле су крајем априла да је шведска влада изразила жељу финској влади да заједно аплицирају након 22. маја.

Из шведске владе то је потврђено шведском таблоиду Експресен.

Подршка владама у Шведској и Финској да се земље придруже НАТО алијанси све више расте од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара.

Иако нису чланице, те две земље сарађују са алијансом.

Хелсинки и Стокхолм такође су последњих година појачали билатералну сарадњу у области одбране.

Извор:
НСПМ