Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

junaci-kosare

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на објекат Раша Кошарес. Одмах је раеговала авијација агресора и гађала положаје у појасу, од Шабанових ливада до Раша Кошареса, што је успорило напад наших јединица. Међутим јединице су успеле да се домогну погодних позиција на Раша Кошаресу, јер су  изненадиле терористе, тако што  су прошле кроз наше минско поље. Заузет је и објекат Мрчај са кога су наши извиђачи почели да наводе нашу артиљерију.

Због интензивног дејства авијације и претрпљених губитака, наше јединице нису успеле да заузму цео објекат Раша Кошарес и остваре постављени задатак, већ су се зауставиле на достигнутим линијама и припремиле се за ноћ.

Током ноћи авијација НАТО засула је положаје наших јединица касетним бомбама. У првом таласу бачено је шест касетних бомби по положајима наших јединица у дужини од шест километара, али на срећу није било губитака.

junacikosare

После пола сата уследио је и други удар авијације, опет са шест касетних бомби, при чему је погинуло 17, а рањено 74  наших војника. То су били највећи губици од када је почела агресија на Кошарама.

Претрпљени губици и збрињавање повређених утицали су на даљи ток извођења напада.

junaci sa kosara

Погинули су: Васиљевић Мирољуба Саша, рођен 1979. у Крагујевцу, војник из 125 моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Ђорђевић Томислава Владимир, рођен 1978. у Крушевцу, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Јевтовић Радојка Милан, рођен 1978. у Горњем Милановцу, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства тзв. Ослободилачке војске Косова у рејону Кошара; Јовановић Бранислава Бојан, рођен 1978. у Гађином Хану, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства тзв. Ослободилачке војске Косова у рејону Кошара; Маринковић Милете Драган, рођен 1978. у Београду, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Маџуни Мурата Ибрахим, рођен 1976. у Драгашу, војник из 125. моторизоване бригаде од непријатељских минобацачких мина, након што је неутралисао непријатељског снајперисту у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Мијатовић Божидара Петар, рођен 1974. у Петровцу на Млави, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Милошевић Владе Милосав, рођен 1978. у Крагујевцу, војник из 125. моторизоване бригаде од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Милошевић Ђорђа Раде, рођен 1968. у Пожаревцу, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечана; Стошић Будимке Роберт, рођен 1976. у Спејеру у Савезној Републици Немачкој, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства тзв. Ослободилачке војске Косова у рејону Кошара; Тарацић Чедомира Оливер, рођен у Висбадену у Савезној Републици Немачкој, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Тешовић Мирка Вукоман, рођен 1977. у Пљевљима, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Тошковић Обрада Милијан, рођен 1971. у Косовској Митровици, старији водник, војни полицајац из 125. моторизоване бригаде од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Чолаковић Хакије Изет, рођен 1977. у Тутину, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Шиљић Миленка Зоран, рођен 1963. у Панчеву, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, од дејства тзв. Ослободилачке војске Косова у рејону села Рзнић код Дечана;  Шкиљевић Павла Саша, рођен 1971. у Чачку, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде од дејства тзв. Ослободилачке војске Косова у рејону Кошара; Кенић Косте Милан, рођен 1974. у Земуну, десетар из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечани.

junacisa kosara

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Извор:
ВОСТОК