Медведев: Пољски председник Дуда више не крије да Варшава жели западну Украјину

duda

ДУДА: ГРАНИЦА МЕЂУ НАМА ВИШЕ НАЋЕ ПОСТОЈАТИ, ТРЕБА ДА ГРАДИМО ЗАЈЕДНИЧКУ СРЕЋУ

* Заменик председника руског Савета за националну безбедност Дмитриј МЕДВЕДЕВ: Циљ Варшаве је – осветити се за бројне поделе Пољске. Измишљено братство неће Украјинцима донети ништа, осим коначног губитка државности. Можда они то желе?“

* Учешће пољске војске у мировној мисији у Украјини подржава 56,8 одсто анкетираних, уколико иза ње буду стајали НАТО, УН или Европска унија

__________________________________________________________

БИВШИ председник Русије – Дмитриј Медведев који је сада заменик председника Савета за национаолну безбедност – оценио је да је пољски председник Анджеј Дуда званично признао да Варшава има територијалне претензије на Украјину.

„Дуда је рекао да границе између Пољске и Украјине више неће бити деценијама, па чак и вековима. Маске су скинуте“, нагласио  је Дмитриј Медведев.

Додао је: „Дуда је одабрао више него прикладан повод за ову изјаву – Дан (пољског) устава. Национална самосвест Пољака је очито ојачала захваљујући најдубљој кризи у суседној земљи, исцрпљеној владавином ском кијевског бастар-режима. Јасно је и да територијални апетити Пољске стално расту“.

Према његовим речима, Западна Украјина би за Пољска  била добродошла аквизиција јер је Варшава „гладна повратка својих земаља“.

„Наравно, под велом лепих речи о вечном братству. А шта ће резигнирани украјински комшија учинити зарад илузорног сна о срећном животу под кишобраном Европске уније“, – указао је Медведев

И додао: „Дуда говори о реалном припајању територија Западне Украјине од стране Пољске. Тло се сондира – полако али сигурно. Нигде нису нестали фантомски болови некадашње величине, који су мучили Пољаке неколико векова. Задатак је једноставан – повратити жељене историјске земље, скривајући се иза агресивне антируске реторике и лажних мантри о заједничкој срећи са „безграничном“ Украјином. Циљ је: осветити се за бројне поделе Пољске. Измишљено братство неће Украјинцима донети ништа самим, осим коначног губитка државности. Можда они то желе?“

Дуда је обећао да ће уклонити границу између Украјине и Пољске:

„Граница међу нама више неће постојати! Треба да живимо заједно на овој земљи, заједно да градимо и обнављамо заједничку срећу и заједничку снагу, која ће нам омогућити да одбијемо сваку опасност или сваку могућу претњу“, рекао је председник Пољске“.

У међувремену, посланик Државне думе РФ Олег Морозов рекао је да „Пољска може бити у западној Украјини само у једном случају – ако Москва то дозволи. Нема других опција”.

Учешће пољске војске у мировној мисији у Украјини подржава 56,8 одсто анкетираних, уколико иза ње буду стајали НАТО, УН или Европска унија.

Нешто мање од трећине (32,5 одсто) је против.

Извор:
ФАКТИ