РТ: Пољска заплењује руску гасну инфраструктуру

gasovod

Руском произвођачу енергије Новатеку је наложено да преда своју инфраструктуру државним пољским фирмама

Варшава је обавезала пољску подружницу руског енергетског гиганта „Новатека“ да пренесе своју гасну инфраструктуру државним компанијама, саопштио је портпарол пољске владе Пјотр Милер. „Новатек“, који се налази на листи санкција Пољске, у четвртак је обуставио испоруке гаса неким регионима у земљи.

„Премијер Матеуш Моравјецки је затражио данас од државних компанија `ПГНиГ`, `ПСГ` и `Газ-Систем` да одмах испоруче гас у мреже у формалном власништву `Новатека`, на основу закона о управљању кризама“, рекао је Милер.

Он је додао да је по налогу премијера „Новатекова“ подружница „Новатек грин енерџи“ у обавези да препусти мреже тим компанијама, које ће потом гасом снабдевати искључене регионе.

Према речима портпарола пољске владе, процес трансфера ће почети одмах

„Све зависи, наравно, од тога да ли ће бити отпора `Новатека` и његових запослених. Ако постоји, онда у складу са законом о антикризном менаџменту можемо применити средства принуде“, објаснио је Милер.

Пољске власти су у четвртак саопштиле да је неколико десетина општина остало без течног гаса након што је „Новатек“ обуставио испоруке. Пољска је раније увела санкције за 50 руских правних и физичких лица, укључујући енергетске компаније.

Извор:
ВОСТОК