РТ: Рат у Украјини је наш рат, то је свачији рат јер је победа Украјине стратешки императив за све нас – Лондон

liz tras

Светски поредак створен после Другог светског рата и Хладног рата више не функционише, тако да је Западу потребан „глобални НАТО“ да би поново водио геополитику, изјавила је министар спољних послова Велике Британије Лиз Трас током великог спољнополитичког говора. Трасова је такође позвала војни блок који предводе САД да пошаље више „тешког наоружања, тенкова и авиона“ у Украјину, те додала да ће се Кина суочити са истим третманом као и Русија „ако не буде игра по правилима“.

„Моја визија је свет у коме су слободне нације самопоуздане и у успону. Где се слобода и демократија јачају кроз мрежу економских и безбедносних партнерстава“, рекла је она.

Називајући овај аранжман „мрежом слободе“, устврдила да је то неопходно јер су се економске и безбедносне структуре развијене после 1945. године, као што је Савет безбедности УН „до сада изобличиле и омогућавале, а не обуздавале агресију”.

„Геополитика се вратила“, нагласила је она.

Колективни Запад и његови савезници треба да снабдевају Кијев „тешким оружјем, тенковима, авионима – копајући дубоко у наше залихе, повећавајући производњу“, реккла је она, јер је циљ „изгурати Русију из целе Украјине“ и поново изградити земљу у складу са новим Маршаловим планом.

Осим тога, НАТО мора да обезбеди да „Западни Балкан и земље попут Молдавије и Грузије имају отпорност и способности да одрже свој суверенитет и слободу“, и да подржава „свету“ политику отворених врата, додала је она.

Њене амбиције су превазишле и Европу, пошто је осудила „лажни избор између евроатлантске безбедности и индо-пацифичке безбедности“.

„У савременом свету нам је потребно и једно и друго. Потребан нам је глобални НАТО“, рекла је она.

„И морамо осигурати да демократије попут Тајвана буду у стању да се бране.

Указујући на невиђене напоре Лондона да уведе ембарго Русији, она је инсистирала да „економски приступ више није дат. То се мора зарадити“, и да земље које желе да то зараде „морају да играју по правилима. А то укључује и Кину.”

Велика Британија је послала велику количину система наоружања Украјини у последњих неколико месеци, укључујући противоклопне систем „НЛАВ“ и оклопна возила „Стормер“. Британски министар оружаних снага Џејмс Хепи рекао је у среду да би било „потпуно легитимно“ да Украјина употреби оружје које је испоручила Велика Британија за напад на руску територију, на шта је руска војска упозорила да ће на сваки такав напад уследити одговарајући одговор.

Трасова је отпутовала у Русију почетком фебруара да упозори Москву, али је на крају широко исмејана након вишеструких грешака у вези са географијом. Прво је заменила Балтик са Црним морем у интервјуу за Би-Би-Си, а затим је пала на трик питање од свог руског колеге Сергеја Лаврова и инсистирала на томе да Лондон „никада неће признати суверенитет Русије“ над Ростовом и Вороњежом – руским регионима које је заменила за републике Доњецка и Луганска.

Започевши своју каријеру у кабинету као подсекретар за образовање и бригу о деци 2012. године, од тада је била задужена за послове животне средине, правосуђе, трезор и међународну трговину, пре него што је заменила Доминика Раба на месту шефа Министарства спољних послова у септембру прошле године.

Извор:
ВОСТОК