Министарка спољних послова Канаде: Канада планира да прода конфисковану руску имовину и новац пошаље Украјини

kanada

Канада жели да постане прва земља Г7 која ће продати руску имовину и новцем од тога финансирати помоћ Украјини, а у среду је најавила и нове санкције против 203 особе „саучесника“ у руском покушају анексије Донбаса.

„Тражимо могућност не само да запленимо, већ и да одобримо конфискацију имовине санкционисаних појединаца и правних лица и тиме обештетимо (украјинске) жртве“, рекла је у среду министарка спољних послова, Мелани Жоли.

Премијер Џастин Трудо рекао је новинарима да Канада тражи „начине да даље кажњава“ одузимањем имовине оних који су санкционисани.

Од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара, Канада је увела санкције за „више од 1.100 људи и правних лица“ која су саучесници власти председника Владимира Путина. Део тих санкција је предузет у координацији са савезницима.

„Ми смо прва земља Г7 која је понудила нов механизам (продаје санкционисане имовине) јер верујемо да ц́е то функционисати“, објаснила је министарка новинарима и додала да нема „јасних процена“ о томе колике суме би могле да буду прикупљене овим новим механизмом.

Мелани Жоли је ипак прецизирала да је „имовина руских олигарха у Канади знатна“.

Поред нове одредбе о томе уведене у Парламенту у уторак, Канада је најавила и нове санкције, овог пута против „11 високих званичника и 192 члана народних вец́а такозваних народних република Луганска и Доњецка“.

„Канада нец́е скрштених руку гледати како председник Путин и његови саучесници некажњено покушавају да прекрајају границе Украјине“, додала је шефица канадске дипломатије уз жељу да „Украјина победи“.

Санкције за та 203 додатна лица су додатне наа неколико других ограничења најављених у последња два месеца. То су замрзавање средстава, забрана трансакција и немогућност уласка у Канаду.

Отава је прошле недеље кренула стопама других западних земаља санкционисавши две ц́ерке председника Путина, као и жену и ћерку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Канада жели да поново отвори своју амбасаду у Украјини, која је затворена 12. фебруара због ескалације тензија пре него што је Русија напала Украјину. Канадске дипломате су отпутовале у Пољску, где су од тада.

Извор:
НСПМ