Путин: ЛНР и ДНР независне по узору на косовки преседан

putin

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин подсетио је на састанку са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом да су самопроглашене Луганска и Доњецка Народна Република постале независне по аналогији са одлуком Међународног суда правде о ситуацији на Косову, коју су, како је рекао, сви подржали.

„Лично сам прочитао сва документа Међународног суда правде о ситуацији на Косову. Добро се сећам одлуке међународног суда, која каже да у остваривању права на самоопредељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу да прогласи суверенитет централним властима земље. То је речено за Косово, а ово је одлука међународног суда. И ову одлуку су сви подржали”, рекао је Путин, преноси РИА Новости, јавља Танјуг.

Он је додао да ДНР и ЛНР имају исто право да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти „јер је преседан створен”. Путин се у фебруару, после ванредног састанка Савета безбедности, обратио грађанима Руске Федерације и изјавио да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР. Након што је потписао указе о признавању ЛНР и ДНР, Путин је наложио да Оружане снаге Руске Федерације обезбеде одржавање мира у ДНР и ЛНР.

Извор:
ПОЛИТИКА