Русија обуставља испоруке гаса Бугарској и Пољској

gazprom

Руски Гаспром обавестио је вечерас бугарску државну компанију Булгаргаз да ће у среду обуставити испоруке гаса, саопштило је бугарско министарство енергетике.

У саопштењу се наводи да је министарство, заједно са државним гасним компанијама предузело кораке да пронађе алтернативне аранжмане за набавку природног гаса и да се избори са ситуацијом, преноси Ројтерс.

Истиче се да једно време неће бити рестрикција у коришћењу гаса у Бугарској, која 90 одсто потреба за тим енергентом подмирује преко Гаспрома.

Руска енергетска компанија Гаспром информисала је и пољски ПГНиГ да ће испоруке гаса тој земљи гасоводом Јамал бити обустављене у среду у 8 сати по централноевропском времену, саопштила је данас пољска компанија.

ПГНиГ у саопштењу истиче да ће предузети кораке да поново успостави проток гаса у складу са уговором о Јамалу, као и да прекид испоруке представља кршење тог уговора, преноси Ројтерс.

Компанија додаје и да има право да тражи одштету због кршења уговора.

Раније данас пољски портал Онет јавио је, позивајући се на незваничне информације из владиних кругова и енергетске компаније ПГНиГ, да је Русија обуставила испоруке гаса Пољској.

Претходно је Пољска саопштила да неће плаћати руски гас у рубљама.

Извор:
ПОЛИТИКА