Напад на Придњестровље дошао из Украјине, Кијев покушава да прошири сукоб

transnistria-tiraspol-parliament1

Терористички напад на Министарство државне одбране Придњестровља у Тираспољу извршиле су три неидентификоване особе, које су дошле с украјинске територије, изјавио је новинарима извор из полицијских кругова непризнате Придњестровске молдавске републике. Према извору, Кијев тежи ка томе да увуче Молдавију и Придњестровље у сукоб.

„Терористички акт извршиле су три, за сада, неидентификоване особе, који су ван пунктова за прелаз – преко поља – у 17.15 сати по локалном времену, стигле са украјинске територије у округ насеља Нововладимировка, осам километара северно од Тираспоља. Око 18.00 сати оне су се истом маршрутом вратиле на територију Украјине“, испричао је извор.

Према извору, друга два терористичка напада – један на територији ваздухопловне флоте Министарства одбране ПМР, који се у близини аеродрома у Тираспољу догодио 25. априла и други који се догодио 26. априла на територији Придњестровског радио-телевизијског центра, представљају „логичан наставак“ гранатирања Министарства одбране.

Како је извор још навео, гранатирање и терористички акти повезани су са настојањем Кијева да у сукоб увуче Молдавију и Придњестровље.

„Очигледно је да Кијев својим дејствима тежи ка томе да увуче Молдавију и Придњестровље у сукоб који се распламсао у Украјини његовом кривицом“, рекао је извор.

Он је додао да „Украјина провоцира ширење сукоба на територију Придњестровља“.

Раније је у непризнатој Придњестровској молдавској републици уведен „црвени ниво“ терористичке опасности, што подразумева предузимање додатних безбедносних мера.

У понедељак, према подацима Министарства унутрашњих послова непризнате Придњестровске Молдавске републике, у зграду Министарства државне безбедности у Тираспољу неколико пута је пуцано из ручног противтенковског оружја. На горњим спратовима зграде су поломљени прозори, а околну територију је опколила полиција. У експлозијама нико није страдао.

У уторак је Министарство унутрашњих послова саопштило да су одјекнуле две експлозије у засеоку Мајак Григориопољског рејона, у којима су уништене две моћне антене радио-центра који емитује руски радио.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА