У Придњестровљу уведен црвени ниво терористичке претње

tiraspolj

ТИРАСПОЉ – У самопроглашеној Придњестровској Молдавској Републици (ПМР) уведен је црвени ниво терористичке претње, који предвиђа доношење додатних мера за осигурање безбедности појединца, друштва и државе, објављено је на сајту председника ПМР Вадима Красноселског. Наводи се да је „у терористичким нападима”, оштећена зграда Министарства државне безбедности ПМР у Тираспољу, војни део код села Паркани и куле радио-телевизијског центра код села Мајак.

Придњестровље се налази на истоку Молдавије и 1990. године се отцепило од те државе након кратког грађанског рата после распада Совјетског Савеза. Има око 500.000 становника, а Русија тамо има око 1.500 војника који служе као мировне снаге.

Лидер Придњестровља је одржао састанак Савета за безбедност, а главне теме биле су, како је наведено, „терористички напади на инфраструктурне објекте и државне институције републике”, преноси РИА Новости. Чланови Савета безбедности ПМР су ниво опасности оценили као критичан.

Претходно је Министарство унутрашњих послова самопроглашеног Придњестровља, на истоку Молдавије, саопштило да је данас дошло до две експлозије у селу Мајак, у Григориопољској области. Експлозије су онеспособиле две најјаче антене радио центра који емитује програм руског радија.

Придњестровље је привукло пажњу светске јавности након што је вршилац дужности команданта руског Централног војног округа Рустам Минекајев 22. априла изјавио да Русија планира да преузме пуну контролу над Донбасом и јужном Украјином, додајући да ће то пружити могућност приступа Придњестровљу.

Извор:
ПОЛИТИКА