Вечерње новости: Брука и срамота у Јасеновцу – италијански амбасадор Пјерфранческо Сако током полагања венаца на споменик јасеновачким жртвама изразио „солидарност са хрватским народом“

pjer francesko sako

На званичној Твитер страници италијанске амбасаде у хрватској, „Italy in Croatia“, подељена је објава која је изазвала праву буру на друштвеним мрежама.

Наиме, амбасада Италије објавила је фотографију свог амбасадора у Хрватској који је положио цвеће на споменик јасеновачким жртвама.

Оно што је пак, не само спорно, већ и права брука италијанске амбасаде у Хрватској, јесте опис приложен уз фотографију, а у којем се наводи да је амбасадор Италије у Загребу Пјерфранческо Сако полагањем венаца изразио солидарност за „хрватским народом“.

– Амбасадор Сако одаје почаст жртвама концентрационог логора Јасеновац, у име мира и заштите слободе и људских права. Солидарност са хрватским народом – написано је у Твиту.

„У име мира, заштите слободе и људских права“, како је амбасада великодушно истакла у објави, ни речи о српским, ромским и јеврејским жртвама страдалим од хрватске руке, над чијим сенима заиста треба исказати солидарност.

Ова објава италијнске амбасаде у Загребу изазавала је праву буру на Твитеру у коментарима испод фотографије амбасадора Сакоа који у Јасеновцу полаже цвеће.

„Брука“ „срамота“, „где су српске жртве“, „имате ли срама“ су само неки од многобројних коментара.

У Јасеновцу је јуче одржана комеморација у знак сећања на 22. април 1945. године, када је 600 логораша кренуло у пробој из Јасеновца, а од њих је преживело око 100.

Јасеновац је био највећи концентрациони логор и логор смрти на подручју квинслиншке НДХ. Усташе су убиства Срба, Јевреја и Рома на локацијама унутар комплекса Јасеновац и у повезаним логорима вршиле на најмонструозније начине.

Извор:
НСПМ