ПОСТУПЦИ СУ ВАЖНИЈИ ОД РЕЧИ

porodica

Време које ћете са дететом провести драгоцено је за њега јер ће му у сећању највише остати они моменти опуштања са родитељима.

Покажите детету љубав поступцима. Деца много више од онога што од родитеља чују, реагују на њихово понашање и поступке.

Деци су често потребнији поступци, којима им показујемо љубав, од оног што вербализујемо као изјаве љубави. Они много више тога виде и уче из наших реакција, од онога што ћемо им рећи у одређеним ситуацијама.

Постоје једноставни начини да им покажемо емоције поступцима у којима ћемо уживати и ми као родитељи, али и деца.

Многи данашњи родитељи мањак времена и посвећености због обавеза покушавају да надоместе поклонима и скупим играчкама, међутим, психотерапеут тврди да је то “погрешан пут до дечијег срца”.

Деци је више од скупих поклона потребна пажња. Родитељ би требало да у току дана бар пола сата насамо поразговара са дететом. Можда је најбоље време за то када се дете спрема за спавање. Питајте га да вам исприча шта му се десило у том дану, да ли има нешто што га је обрадовало или неку ситуацију коју би са вама дете поделило.

Време које ћете са дететом провести драгоцено је за њега јер ће му у сећању највише остати они моменти опуштања са родитељима.

Неки родитељи су склони да кажу да је за заједничко опуштање потребан новац, који многи немају, али то баш и није тако. Довољно је да у корпу викендом, када је лепо време, спакујете сендвиче, лимунаду и понесете реквизите за игру, лопту или змаја, па се упутите до првог најближег парка или шуме. Одложите мобилне телефоне и уживајте у излету.

Још један од момената који ће они схватити као вашу посвећеност и конкретан доказ љубави јесте заједничка журка.

Певајате, смејте се и плешите са својим дететом. То је најбољи начин да га научите да се радује животу, посветите му време и пажњу, које ће оно схватити и као ваш гест љубави. Уживајте заједно сви породично уз омиљену музику или друштвену игру.

Како психолог наводи, деца воле, нарочито у мањем узрасту да проводе време са посвећеним родитељима, јер им то даје осећај сигурности.

Заједно са дететом осмислите неку заједничку едукативну игру, одведите га у позориште или музеј, удаљите га бар на неко време од екрана телефона, таблета или компјутера. То је одличан начин да им подстакнете креативност посвећујући им љубав и пажњу. Када сте са дететом, увек се трудите да вам оно буде у фокусу и да сте ратерећени и смирени, јер оно учи из вашег модела, па ће и само постати постати сталожена и уравнотежена особа .

Психотерапеут истиче да су све то ситуације којима деци показујемо љубав, чак и ако не вербализујемо емоције. Оне ће им улепшати детињство и остати као дивне успомене које ће им у сваком моменту сећања враћати осећај топлине и сигурности тих момената.

Извор:
ИФН