Лондон: Због „ове ситуације“ Дегаова слика „Руске плесачице“ одсад се зове „Украјинске плесачице“

dega-ukrajinske

Изворно име слике је поништено пошто је украјинска умјетница и активиста авганистанског поријекла Марјам Најем послала низ писама западним умјетничким музејима у којима су били изложени радови из овог Дегаовог циклуса

Британска национална галерија промијенила је име слике француског импресионисте из XIX вијека Едгара Дегаа „Руске плесачице“ у „Украјинске плесачице“, због „тренутне ситуације“.

Изворно име слике је поништено пошто је украјинска умјетница и активиста авганистанског поријекла Марјам Најем послала низ писама западним умјетничким музејима у којима су били изложени радови из овог Дегаовог циклуса.

Британска галерија је у званичном саопштењу признала да је промјена имена посљедица јавне кампање којом је вршен притисак и да није заснована ни на каквим новим информацијама у погледу Дегаовог дјела.

„Наслов ове слике предмет је вишегодишње расправе, укључујући научну литературу“, изјавио је представник Британске галерије за Гардијан.

„Претходних мјесец дана, пак, усљед тренутне ситуације слика је била у жижи, па смо сматрали пригодним да јој ажурирамо наслов да би боље одражавао њен предмет.“

У опису слике на званичној страници Британске галерије стоји да су плесачице на слици из 1890. „скоро извјесно Украјинке, не Рускиње“, не пружајући за то никакво објашњење.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ