Хладан туш из Катара за Европу: Не можемо вам помоћи да замените руски гас

katar ministar

„Рећи да данас могу без Русије и рећи да је Катар или други (извозници) могу заменити једноставно је смешно. То се неће догодити“, рекао је катарски министар енергетике

Катар тренутно није у могућности да помогне земљама ЕУ у њиховим покушајима да пронађу алтернативу руским испорукама гаса, изјавио је у суботу, 26. марта, катарски министар енергетике Саад бин Шарид ал-Каби на међународној конференцији Доха Форум.

Према његовим ријечима, у овом тренутку не постоји нико ко би у блиској будућности могао у потпуности надомјестити снабдевање руским гасом европским потрошачима.

Ово није прва изјава Ал-Кабија у вези замјене увоза руског гаса. Раније је већ изјављивао како Катар неће моћи замијенити Руску Федерацију, која чини 30-40 одсто гаса који се испоручује Европи, и да емират није у могућности замијенити такве количине.

У интервјуу за Си-Ен-Ен бизнис катарски министар изјавио је да је Катар уложио 28 милијарди долара у проширење свог дивовског Сјеверног поља и очекује повећање капацитета гаса за више од 60 одсто у наредне четири године. Након тога очекује се да ће око половине његових капацитета отићи у Европу. “Наш план је да желимо бити 50 одсто источно од Суеца, 50 одсто западно од Суеца”, рекао је министар. Око 80 одсто катарског гаса тренутно иде азијским купцима, од којих су многи потписали дугорочне уговоре који не допуштају преусмјеравање снабдевања другим купцима.

Сличне ставове катарски министар изнио је јуче и у интервјуу за њемачки медиј Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ).

“Мислим да не можемо помоћи (Европи) у овом тренутку. Биће потребне године да се успостави снабдевање гасом из Катара”, рекао је. “Рећи да данас могу без Русије и рећи да је Катар или други (извозници) могу замијенити једноставно је смијешно. То се неће догодити”, казао је Саад бин Шарид ал-Каби по ЕУ и Велику Британију неугодну вијест.

Наиме, посљедњих мјесеци представници Европске уније и Велике Британије у више су наврата изјављивали потребу напуштања или смањења зависности од руског гаса. У исто вријеме, Катар се сматрао алтернативним добављачем. Њемачки министар привреде и заштите климе Роберт Хабек изјавио је 20. марта, након посјете емирату, да је договорио сарадњу у енергетском сектору, која предвиђа снабдевање Њемачке течним природним гасом (ЛНГ). Нагласио је да се током сусрета разговарало о тачним количинама и времену испоруке, али је одбио дати детаљне детаље и бројеве.

У истом интервјуу за ФАЗ, Саад бин Шарид ал-Каби демантовао је и извјештаје о наводно постигнутом дугорочном споразуму за испоруку ЛНГ-а из Катара у Њемачку, који су се у њемачким медијима почели појављивати у контексту Хабекових изјава. На питање постоји ли такав договор, државни министар је недвосмислено одговорио: “Не”. Притом је истакао како постоји “озбиљан интерес” за билатералну сарадњу, која, међутим, још није попримила облик конкретних споразума.

Њемачки министар привреде и заштите климе Роберт Хабек изјавио је у петак, 25. марта, да је Њемачка већ постигла значајан напредак у смањењу зависности од руских енергената. “Након истека уговора с руским добављачима, компаније их не обнављају и прелазе на друге добављаче. И то се догађа лудим темпом.” Према његовом мишљењу, Њемачка може постати “у великој мјери независна” од плавог горива од Русије до средине 2024. године.

Њемачки канцелар Олаф Шолц такође је у петак, 25. марта, сугерисао да би Њемачка могла постати независна од руског гаса брже него што би “многи могли очекивати”.

С обзиром на наведене вијести катарског министра оптимизам водећих њемачких политичара могао би бити кратког вијека. У сваком случају, изјаве из Дохе су отрежњујуће тј. имају капацитет „хлађења усијаних глава“ и рационалнијег сагледавања стварности – прије свега за добробит свог становништва и њемачке привреде

Аутор Анабела Јеленчић

Извор:
СТАНДАРД